Se oss i sosialt media

ARRANGEMENT

Nå inntar rock og metal fotballsletta. Tons of Rock for første gang i Oslo.

Publisert

den

Tons of Rock gjør sin debut på Ekebergsletta i Oslo med et forventet totalinnrykk på 40.000 publikummere.

– Du kan kalle oss den største kommunesammenslåingen i Norge, sier festivalens presseansvarlige, Lars Tefre Baade, og sikter til at publikum som har kjøpt billetter kommer fra hele 350 norske kommuner.
Festivalområdet har en kapasitet på 15.000 per dag. Men rock- og metalpublikummet som vil innta gressletten fylt med sirkustelt, tivoli med pariserhjul, salgsgate med utsalg i spennet Neseblod Records til Europris og en gigantisk hovedscene, kommer ikke bare fra Norge:
Hele 50 nasjonaliteter blir å finne, ifølge festivalstatistikken.
– Metalsjangeren har veldig lojale fans, som følger bandene sine. At Satyricon skal spille gjennom «Rebel Extravaganza»-albumet kun hos oss, 20 år etter at det utkom, gjør at det kommer kontingenter fra Panama, ja – hele Sør-Amerika, der de har et publikum, sier bookingansvarlig Jarle Kvåle – mens han skuer utover riggere i travelt arbeid noen titalls timer før publikum begynner innrykket torsdag.

Lette etter Helvete

KISS er første stornavn ut, klare for torsdag kveld 27. juni, klokken ni, og de ruller inn med minst 12 trailere. Fredag 28. juni topper Volbeat artistlisten, mens turen kommer til Def Leppard lørdag kveld, 29. juni.
I alt blir 38 (!) band å høre på festivalens tre scener – inkludert et pent knippe norske navn.
Det er første gang at hele den delen av Ekebergsletta som ligger ved campingplassen, tas i bruk til en musikkfestival. Derimot er den velkjent som Norway Cup-arena. En ung Jarle Kvåle spilte selv kamper her i 1993 med laget sitt fra Sogndal.
– Mellom kampene ruslet jeg rundt nede i byen og prøvde å finne ut hvor Helvete var, sier Kvåle om det som engang var en platesjappe for black metal, drevet av Euronymous fra Mayhem, og som ble et arnested for sjangeren.
– Det er litt absurd å stå her 25 år senere og ha Mayhem klar på artistlisten, sier Kvåle.

KISS er klare for Ekebergsletta og Tons of Rock-festivalen 27. juni 2019. Foto: AP

Større muskler

Kvåle grunnla festivalen sammen med Svein Bjørge, Mads Martinsen og Dan Nordhagen. Kvartetten er fremdeles med på eiersiden, selv om gigantarrangøren Live Nation Norway i mars kjøpte seg inn som majoritetsaksjonær i Tons of Rock.
Etter å ha holdt hus på Fredriksten festning i Halden de første fem årene, meldte man flytting til Oslo fra 2019.
Det har gitt en doblet publikumskapasitet, samtidig som den nye storeieren har gitt det Kvåle kaller en bedre tilgang på band.
– Vi har et større format enn før, og med stor vekst, så det er godt med en partner med slik kompetanse. Det gir større muskler og har åpnet andre dører. Alle de tre headlinerne vi ønsket oss for i år, gikk i boks, sier Kvåle, og sier man er godt i gang med å legge inn bud på 2020-artister.

The Dogs – med en av Tons of Rock-gründerne om bord på gitar – er klare for Tons of Rock. Her i 2017 med f.v. Kenneth Simonsen (perkusjon), Mads Martinsen (gitar), Schau (vokal), Roar Nilsen (bass) og Henrik Gustavsen (trommer). Foto: Gitte Johannessen / NTB.

Vreid og The Dogs

Tons of Rock så dagens lys fordi de fire festivalgründerne mente det måtte være plass for en utendørsfestival viet rock og metal, noe som ikke fantes i 2014.
– Vi snuste på Ekeberg allerede da, men endte på festningen i Halden, som var et strålende sted i det formatet. Vi hadde Slayer og Volbeat allerede første året der, minner Kvåle om. Bookingsjefen skal selv stå på scenen under årets Tons of Rock med bandet Vreid, som har bygd sin egen sjanger, sognametal. Der er han bassist under navnet Hvàl.
– Det blir nederst i den lille kroken, ler bookingsjefen, og sikter til teltscenen kalt Vampire Stage – i samarbeid med Munchmuseet oppkalt etter maleriet «Vampyr» – med kapasitet til 3.000. Den andre teltscenen heter Scream – «Skriket» – og rommer 6.000.
Som gitarist i The Dogs er medeier Mads Martinsen klar for den gigantiske hovedscenen. Der har han stått før: Dette er samme, svenske scene som ble leid inn til Bruce Springsteen-konserten i Frognerparken i 2016 – der de norske rockerne med Kristopher Schau i spissen varmet opp for Sjefen.

Satyricon vender tilbake til røttene i anledning Tons of Rock, og spiller gjennom sitt 20 år gamle album «Rebel Extravaganza». Foto: Gitte Johannessen / NTB

Onsdagsopera

Startskuddet for årets festival går allerede onsdag 26. juni 2019, men da i Operaen. Der skal bandet Accept spille sammen med KORK – før det avsluttes med fyrverkeri. Dagen etter åpner portene til Tons of Rock – allerede klokken 13. Musikken starter klokken 13.30 hver dag. De tre headlinerne går på klokken 21 hver sin dag, og rår da grunnen alene.
Første band ut på hovedscenen er norske Black Debbath torsdag formiddag. Bandet har til og med laget en egen låt kalt «Tons of Rock». Da blir det en småhøytidelig åpningsseremoni, ifølge Kvåle som sier: – Da åpner vi sletta offisielt!
Festivalen passerte 20.000 solgte billetter i januar 2019, og det er nå utsolgt for festivalpass, mens det er få dagspasss igjen. Salget til de ulike dagene har vært jevnt, med KISS-dagen torsdag et lite hakk foran. Salget har ifølge bookingsjefen tatt seg opp de siste dagene, etter å ha solgt jevnt og trutt frem mot festivalstart.

Yngre publikum

Når det gjelder demografien til festivalen, slår Jarle Kvåle fast at aldersgjennomsnittet i år har gått litt ned i forhold til tidligere år, og landet på rundt 32 år.
– Det er også en kraftig økning i kvinneandelen: 40 prosent av publikum er kvinner, sier han.
Samme andel gjør seg imidlertid ikke gjeldende på scenen. Tre band har kvinnelige medlemmer: Norske Djerv med Agnete Kjølsrud i front, mens dansk-svenske Amaranthe har Elize Ryd som en av tre vokalister. Og det fremadstormende Tromsø-bandet Heave Blood & Die har Marie Sofie Mikkelsen på synth/moog.
– Det er slik disse sjangrene er fremdeles, sier Jarle Kvåle, selv om han tror at kvinnelige artister ville hatt en fordel slik tiden er i dag.

En av to kvinnelige artister på Tons of Rock er vokalist Agnete Kjølsrud i Djerv. Her på Øyafestivalen tilbake i 2010. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix.

Fakta / Tons of Rock

  • Rock- og metalfestival startet i 2014 på Fredriksten festning i Halden, med 12.000 besøkende første året
  • Utvidet til tredagers festival året etter
  • Arrangeres i år 27. til 29. juni, med åpningskonsert i Operaen 26. juni med Accept og KORK
  • Ble kåret til Årets festival i 2017 av Norske konsertorganisasjoner
  • Meldte flytting til Ekebergsletta i Oslo fra 2019, dit man nå forventer et innrykk på 40.000 publikummere i løpet av festivalen – med kapasitet for 15.000 per dag.
  • I februar kjøpte Live Nation Norway seg inn i festivalen. De opprinnelige eierne Svein Bjørge, Jarle Kvåle, Mads Martinsen og Dan Nordhagen er fortsatt med på eiersiden
  • Blant årets artister er KISS, Def Lepard, Volbeat, Slayer, In Flames, Dropkick Murphys, Satyricon, Mayhem, Wolfmother, Dream Theater, Behemoth, Raga Rockers, Gluecifer, The Dogs, Oslo Ess, Circux Maximus, Ulver
  • Hver dag er det offisiell etterfest på Rockefeller, der DJ-er spiller rock og metal
Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær