INSTALLASJON, NYTT UTSTYR, TEATER

Ni leverandører kjempet om ny PA for Det Norske Teatret i Oslo

«Hovudsalen», hjertet hos Det Norske Teatret (DNT). Foto: Per Mork, SCENEMAGASINET.no ©

OSLO: «Hovudsalen», hjertet hos Det Norske Teatret (DNT), har for første gang på over ti år fått nytt lydanlegg. Det var VUE Audiotechnik som ble valgt i skarp konkurranse med åtte andre merker.

Installasjonen skjedde i juli 2019. Det var en PA fra d&b audiotechnik som ble byttet ut med VUE Audiotechnik, levert av Avonlyd AS.

ANNONSE FRA BOSE:

LES OGSÅ:

Stolt leverandør

Simen Scharning, lydansvarlig hos Det Norske Teatret og Edgar Lien fra Avon. Foto: Avon.

Simen Scharning, lydansvarlig hos DNT, forteller at det var avsatt penger på investeringsbudsjettet for ny PA. Anbudet gikk ut via Doffin, og i alt ni leverandører meldte seg på i kampen.

Selv om Det Norske Teatret er privatdrevet, er det stalig støttet og dermed underlagt de offentlige anbudsreglene.

– Det er vanskelig å være merketro på anbud. Om jeg liker Meyer er det ikke lett å få til det, for eksempel. Vi kjøper et som er best for oss og er best på kost-nytte. Vi stilte et åpent spørsmål til bransjen: hva har dere til oss?

Fra monteringen. Foto: Avonlyd.

DNT fikk hjelp av akustikkekspert Bård Støfringsdal fra COWI i vurderingen av anbudene. Pris sto for 35 prosent av vektningen, mens desto viktigere var lydkvaliteten: 55 prosent.

Support var vektet med ti prosent.

Å lydteste ni ulike PA-er ville vært håpløst. Dermed ble bruk av EASE (Enhanced Acoustic Simulator for Engineers) viktig. Utifra spesifikasjonene for lokalitetene i teatersalen ble alle leverandørene bedt om å legge inn sin valgte PA i EASE.

Fra venstre: Simen Scharning og Cristopher Woxholtt fra DNT og Edgar Lien og Tommi Follestad fra Avonlyd. Foto: Avonlyd.

– Det er mange sterke modellserier?

– Moderne PA-er låter mer og mer likt, bedre og bedre. Det er ikke lett å konkludere, to-tre merker er nesten like bra, for å si det pent, sier Simen Scharning åpenhjertig.

Fra monteringen. Foto: Avonlyd.

 

«Hovudsalen», hjertet hos Det Norske Teatret (DNT). Foto: Per Mork, SCENEMAGASINET.no ©

– Det har skjedd mye innen PA de siste seks årene, ikke minst innen oppløsning og kontroll.

– Ble du overrasket over at VUE Audiotechnik vant anbudskonkurransen?

– Litt overraskende var det, da de er et nytt merke. Men mer overraskende var det at andre merker ikke kom høyt nok opp i EASE-testen.

«Hovudsalen» hos Det Norske Teatret (DNT). Foto: Per Mork, SCENEMAGASINET.no ©

Musikalen Lazarus ble den første med VUE i bruk i august 2019.

Dermed kunne Scharning og kollegene i alle fall sammenligne med hukommelsen.

Samme musikal ble også vist med gammel-PA-en.

– Vi hører forskjell. Det er vanskeligere å avgjøre hvilken som passer best. Den største forskjellen er at vi økte fra sju til ti bokser på hver side, og at subben ble plassert bedre – og ikke så spredt. Det er vanskelig å si hva som gjør det bedre ellers. Vi har ikke jobbet så lenge med PA-en ennå, men vi er godt fornøyd, men ikke ferdig med evalueringen.

For DNT var det viktig å få god lydkvalitet både foran og bak i salen, og samtidig ha nok trøkk også til rock, ikke bare musikaler.

Fra monteringen. Foto: Avonlyd.

Fra monteringen. Foto: Avonlyd.

Fra monteringen. Foto: Avonlyd.

Ny PA i «Hovudsalen» hos Det Norske Teatret (DNT). Foto: Foto: Avonlyd.

Dette kjøpte DNT:

Anlegget består av 20 stk. VUE Audiotechnik al-8 topper drevet av ti stk. VUE V6-d forsterkere samt tre stk. VUE hs-221 subber og fire stk. VUE h-5 frontfill. DNT valgte også en stk. VUE hs-25 og fire stk VUE h-12w til «kringlyd“. Alt med nye kabler, infrastruktur, montering, opplæring og serviceavtale. Omfanget av avtalen er satt til kr 1.850.000 inkl mva. Leverandør er Oslo- og Trondheimsbaserte Avonlyd AS. De øvrige som ga et tilbud var: Arva Lydsystemer, Atendi, Benum, Lydrommet, Prolyd, Rubicon, Taha Solutions and Services og Tritonos Gruppen AS.

Ny PA hos «Hovudsalen» hos Det Norske Teatret (DNT). Foto: Foto: Avonlyd.

Fakta om Det Norske Teatret:

Det Norske Teatret er et teater som spiller dramatikk på nynorsk og norske dialekter. Teatret ligger i Oslo og ble grunnlagt 22. november 1912 med Hulda Garborg som styreformann.

Som det eneste større teatret i Norge er Det Norske Teatret privat eid. Staten gir omtrent 100 millioner kroner i årlig tilskudd. Bondeungdomslaget i Oslo er største eier, ellers eier mållag og lokallag i Noregs Ungdomslag over hele landet mesteparten.

Gründer og medeier Avonlyd AS, Edgar Aandraa Lien, driver Oslo-avdelingen. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©


Om Avonlyd AS:

Avonlyd AS spesialiserer seg på salg, support og installasjon av profesjonelle lyd-, lys- og AV-installasjoner. De er importør av bla Full Fat Audio, Funktion-One, SE Audiotechnik, Point Source Audio. Avonlyd var første forhandler utenfor USA av VUE og har siden starten solgt nærmere 3.500 høyttalere i Norge.

Om VUE Audiotechnik:

VUE er den hurtigst voksende produsenten av profesjonelle høyttalere. VUE ble startet av Ken Berger (EAW), Jim Sides (Appogee, Nexo, Meyer), Michael Adams (Sound Image) i 2012 og har på kort tid blitt satt på de største internasjonale riderne med blant annet Kendrick Lamar, Janet Jackson og mange flere.

Avonlyd utvider i Oslo

LLB 2019: Avon ser på messen som en sjanse til «å få vist det beste»

«Overraskende enkelt å få VUE Audiotechnik kjent i Norge»

Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 5-2019 av SCENEMAGASINET. Den blir lagt som plussartikkel ila. kort tid.

Bestill abonnement her og få glede av en rekke fordeler når vi snart lanserer vår nye plusstjeneste!

TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

ANNONSE
ANNONSE
John Berge John Berge

Du vil kanskje også like