Se oss i sosialt media

NYTT OM NAVN

Nordfjordhallen er blant landets mest unike kulturhus

Publisert

den

I Nordfjordhallen Kultur- og Idrettsarena er det sannelig noe for enhver smak! Det er ett av få steder i Norge hvor idrett og kultur er plassert i samme anlegg. Her finner du innendørs kunstgressbane, handballhall, klatrevegg, skytebane, kultursal, øvingslokaler, kantine m.m.

 
Navn: Ronny Silden Totland
Fødselsdato: 17. Juni 1981
Stillingstittel: Daglig leder i Nordfjordhallen Kultur- og Idrettsarena
Tid i bransjen: Siden desember 2010
Lenker til kulturhuset:
Nettside: www.nordfjordhallen.no
Facebook: www.facebook.com/nordfjordhallen
Instagram: Nordfjordhallen
Twitter: https://twitter.com/nordfjordhallen
–  Fortell oss litt om din utdannings- og yrkesbakgrunn!
– I hele mitt voksne liv har jeg jobbet innen bransjene salg- og service. Alt fra lagerarbeider på den lokale taufabrikken i Måløy, alarmstasjonsoperatør ved et vaktselskap i Bergen til butikksjef for flere elektrobutikker i Oslo. Har generell studiekompetanse, verneplikttjeneste og ulike kurs i kompetansesekken.
– Hvordan havnet du i kulturhusbransjen?
– Etter å ha bodd i ulike byer i ti år, var fristelsen å flytte hjem stor. Kona fikk seg jobb og vi tok sjansen å flytte. Fikk meg jobb som assisterende butikksjef i en dagligvarebutikk, som var en ypperlig mulighet å bli kjent med befolkningen igjen. Det dukket opp ledig stilling som daglig leder ved Nordfjordhallen, som er et av regionens største anlegg der idrett og kultur lå under same tak. Interessen for å drive et stort anlegg og arranger har alltid vært en drøm.

Hovedsalen i Nordfjordhallen. Foto: Nordfjordhallen.


– Hva kjennetegner ditt kulturhus?
– Nordfjordhallen Kultur- og Idrettsarena har en flate på 8.500 kvadratmeter. Det er ett av få hus i Norge hvor idrett og kultur er plassert i samme anlegg. Her finner du innendørs kunstgressbane, handballhall, klatrevegg, skytebane, kultursal, øvingslokaler, kantine m.m. Med over 64.000 brukere igjennom året er det stort sett akitivitet i anlegget fra morgen til kveld hele uken, hele året. Her blir arranger treninger, cuper, KM, konserter, messer og andre større arrangementer. Kultursalen har en av den største kapasiteten på Nordvestlandet med 700 sitteplasser.
– Jeg kan vel med hånda på hjerte si vi er det største huset, med minst antall ansatte uten faste tilskuddsordninger som andre kulturhus har. Aksjeselskapet er et heleid kommunalt foretak med 2,3 faste årsverk. 1 daglig leder, 0,5 vaktmester og 0,8 renholder. Alle andre tjenester kjøper/leier vi inn. Man blir fort en «potet» når vi har arrangement på huset.
– Hvor ligger forbedringspotensialet til ditt kulturhus?
– Vi har et veldig bra samarbeid med kommunen, vår eier. Vi oppgraderer og utvikler anlegget hele tiden, slik at vi ikke skal havne i forfall. Kulturhusmessig savner vi tilskudd for å kunne utvikle oss kulturrelt slik at vi kan tilby en god bredde på kulturtilbudet vårt. Det blir fort at man verger seg for å ta risikoer. Vi har tett dialog med kommunen, så dette håper jeg skal ordne seg på sikt.

Et kulturhus med klatrevegg er ikke så vanlig! Foto: Nordfjordhallen.


– Hva er det beste med ditt kulturhus?
– At vi er et allsidig og stort anlegg. Det er bare kreativiten som setter stopper på hva huset kan få til.
– Har dere noen planer videre mht. oppgradering?
– Inventaret og utstyret i kultursalen er foreldet. Her satser vi på å få på plass ny scenerigg, lys og lyd ved å inngå samarbeidsavtale med lokalt firma. Får vi dette på plass, blir det lettere å arrangere, da det i dag brukes mange timer for å klargjøre huset og avvikle arrangement effektivt nok.
– Hva er du mest interessert i hva gjelder kulturtilbudene dere selv tilbyr på huset?
– I Måløy og Vågsøy Kommune er innbyggerene veldig flinke å arrangere konserterer, avviklet av nasjonale, lokale og iblant internasjonale artister. Ofte blir da huset vår arena for dette, da vi har kapasitet til det meste. Høyderene gjennom året er som regel familieshow, dinnershow og større konsertshow. Vestlandsstandupen star I høgsetet, der jeg kan nevne at Dagfinn Lyngbø alltid fyller salen til randen.
– Foruten tilbudene på huset: hva slags kulturtilbud benytter du deg av i andre sammenhenger?
– Kor og korps er ganske utbredt I Måløyområdet. På 6.000 innbyggere har vi fem voksenkor, tre barnekor og sju korps. Jeg synger selv i kor. Ellers er det teatergruppe med årlige oppsetninger, flust av festivaler bl.a. rockefestivalen Malakoff ved nabokommunen. Riksteateret kommer desverre ikke til oss, så da blir det å dra ut av byen til ulike forestillinger. Lokalt er det ofte pubquiz, gourmetaftener og mindre konserter ved Måløy sine fem puber/restauranter.

– Hvor leser du nyheter?
– Leser i hovedsak NRK Sogn og Fjordane, lokalavisa Fjordenes Tidene og nærliggende nettaviser for regionen. VG og nasjonalnyheter blir for sengelektyre.
– Abonnerer du på noen strømmetjenester for film/serier?
– Jeg bytter litt på. Nå holder jeg på med Game Of Thrones-marathon på HBO Nordic, da jeg ikke har klart å fulgt med på det alle snakker om. Ellers kjøper jeg mye film på Apple TV-en, da kinoen i Måløy er tipp topp. Håper at denne en gang blir slått sammen med kulturhuset, slik at vi kan få opp standarden der.
– Hva gjør du for å reklamere for kulturhuset ditt?
– Det går veldig mye i Facebook, e-post, skjermer på eget hus og plakater i nærområdet. Utover dette prøver vi å få til gode reportasjer gjennom lokalavisen.
– Hva gjør du helst når du skal slappe helt av?
– Den beste avkoblingen jeg kan få er å ligge på 15 meters dyp og se på livet i havet. Startet med dykking i 2008, og har vært hekta siden. Man får en indre ro og alt er stille. Eneste som er i fokus når man dykker, er her og nå. Alle bekymringer forsvinner.

«Alle» synger i kor i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane. Nordfjordhall-sjefen Ronny Silden Totland nr. tre fra venstre. Foto: Privat.


– Hvilke av dine kommende arrangementer i 2017 gleder du deg mest til?
– Først ut er Rita Eriksen synger Eva Cassidy. Her har vi fått med lokalt kor til å delta på scenen og det vil vi doble publikumstalet på. Barneteater Bukkene Bruse på Badeland kommer og komikerkarakteren Klypa skal få lattermusklene til å trimme seg litt. Frem mot jul blir der en del konserter, juleforestillinger og andre større arrangement.
– Hvordan var sommeren 2017 hos dere?
– I hovedsak holder vi kulturhuset stengt samtidig som skolene. Det er en liten plass, og festivaler nesten hver eneste helg.
– Hvilke utfordringer står kulturhusbransjen overfor?
– Utfordringen er å få besøk fra kundegruppen 14-40, da de over 40 år er godt representert i salen på våre arrangementer. Vi har fokusert på ungdom og barneforeldre, men ser at det kan være en utfordring å få disse ut fra sofaen hjemme. Barneshow og familieforestillinger, der barna er med, er veldig populære. Jeg ser også at teater er litt ukjent for en del. Tror ikke helt folk vet hvor bra teater og musikaler kan være. I stuen ser man på fjernsyn, film og serier, men man sitter igjen med mange flere tanker etter å ha sett et bra teateropsetting eller musikal.
– Hvem imponerer deg mest i den norske kulturhusbransjen og hvorfor?
– I grunn er jeg mest imponert over hva ulike hus på små plasser har fått til. Refererer da spesielt til mine tre naboer i min region: Fosnavåg, Nordfjordeid (Operahuset) og Sandane (Trivselshagen). Jeg er mektig imponert over at lokalbefolkningen med næringsliv og kommuner har fått opp slike flotte, nye kulturbygg.

Ronny Silden Totland er sjef for Nordfjordhallen i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane, rett ved kommunesenteret Måløy. Foto: Julianne Flølo/Fjordenes Tidende. (Gjengitt med tillatelse.)


– Hva er din beste egenskap i jobben din?
– Utadvent, positiv og liker at der er mange baller i luften.
– Hadde du hørt om Kulturhusmagasinet før du hørte fra oss?
– Ja. Gjennom Kulturhusnettverket og på Facebook.
– Har du noen ønsker for innholdet på Kulturhusmagasinet?
– Gjerne utdrag fra flere kulturhus, slik at vi kan lese om andre i samme situasjon. Det er ikke alltid at en får snakket med andre hus på kulturhusnettverket sine samlinger. Ved å få innblikk i andre personer og hus, vil mulig det være en pådragsgiver til neste samtale med en kollega på neste samling. I det hele tatt synes jeg nettsiden er et flott tiltak!
– Har du tips til hvem vi bør intervjue i denne spalten?
– Ja, Ola Tarjei Kroken. Det de har fått til i den lille bygda Sandane i Nordfjord, bør flere små steder få lese om. Skole, bibliotek, idrettshall, kino, svømmehall, m.m. i samme anlegg. Rent lite på programmet har de heller ikke. Svært bra jobbet!

Fotballbanen: innendørs kunstgressbane hos Nordfjordhallen i kystbyen Måløy. Foto: Nordfjordhallen.

Om Nordfjordhallen Kultur- og Idrettsarena:

I kystbyen Måløy finn du Nordfjordhallen – Nordfjords storstue for idrett og kultur. Under samme tak finnes innendørs kunstgrasbane, flerbrukshall, klatrevegger, løpebaner, turngrop, treningsrom, skytebane, kantine, møterom og kulturhus.
Nordfjordhallen ligger i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane. Anlegget ligger tre kilometer fra kommunesenteret Måløy. Dette er en av få anlegg i Norge der både idrett og kultur er samlet under et tak.

Nordfjordhallen sett fra fugleperspektiv. Foto: Nordfjordhallen.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

august 2022
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Facebook

populær