NYTT UTSTYR

Norskutviklet medhørssystem i medvind

Jon Karlsen, teknisk koordinator ved Sarpsborg scene, med en av sine IPS1 MKII hengende på veggen. Foto: Sarpsborg scene.

Olavshallen i Trondheim og nye Sarpsborg Scene er to av stedene som har valgt å investere i IPS1 MKII.

IPS1, ja, det uttales som «Ibsen», er nettverksbaserte, multikanals medhørs-høyttalere med Power over Ethernet (PoE). Hver enhet kan ha separat kanal og volum, som overstyres ved soneoppkall. I tillegg til medhør, kan IPS1 også strømme radio og egne spillelister.

ANNONSE FRA BOSE:

– Vårt 30 år gamle medhørssystem begynte å bli dårlig, forteller scenemester Henrik Torgersen hos Olavshallen.

I forbindelse med den store oppgraderingen av Olavshallen startet man med med å oppgradere innkalling- og oppropsanlegg. Det ble en del ledig arbeidstid og kapasitet til slike gjøremål på grunn av COVID-19-situasjonen i 2020.

– Valget av IPS1 var forhåndsvis enkelt da det virket som et modulert og fleksibelt anlegg og vi fikk anledning å prøve det etter flere messer. Det ble kjøpt inn rundt 30 enheter, og alt spiller perfekt, sier Torgersen.

Han skryter av god hjelp med programmeringen fra leverandøren Lydrommet.

Av andre investeringer i 2020 har Olavshallens lysavdeling kjøpt inn grandMA3 fra Bright.

Lydavdelingen på sin side gikk for Coda Cue-2 og Cue-4 fra Rubicon etter prøving av flere systemer.

Scenemester Henrik Torgersen hos Olavshallen skrur på OPS1 MKII. Foto: Olavshallen.

 

Sarpsborg Scene har også investert i 16 stk. IPS1 MK11-bokser rundt om på huset.

Jon Karlsen, teknisk koordinator ved Sarpsborg scene, sier at kulturhuset har fått testet IPS1 MKII grundig – og alt fungerer perfekt.

– Hva gjør systemet så praktisk for dere?

– Inspisient og billettluke har nå full frihet til å gi beskjed til de områder de ønsker. Det kan være felles beskjeder om innslipp eller oppkall til scene for den enkelte garderobe. Boksene fungerer også som medhør fra forestilling/konsert til alle arealer, og man kan velge mellom dette eller en musikk-kanal til sin garderobe. Talebeskjeder vil uansett komme igjennom til de boksene som velges, selv om de står på lydløs. Dette gjør systemet perfekt for oppkall.

Prosjektselger Jan-Stefan Hansen hos LydRommet med IPS1 og IPS1 MKII. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET ©

– Hva er forbedringene på IPS1 MKII vs eneren, Jan-Stefan Hansen hos LydRommet?

– Toeren låter mye bedre, ganske enkelt. Det er også gjort en del forbedringer med tanke på montering innfelt i vegg eller på vegg, tilkobling og løsning for montering på mikrofonstativ. Ellers er den skreddersydde funksjonaliteten, som et kulturhus trenger, den samme.

Dette er IPS1:

IPS1-systemet er basert på ordinært IP-nettverk. Man kan eventuelt bruke en eksisterende infrastruktur som er i bygget. Dette kan i mange tilfeller forenkle installasjonen betraktelig. IPS1-systemet har også muligheter for å settes opp med radiokanaler eller spillelister, i tillegg til vanlig lytting til de salene man ønsker å ha medhør fra.

Oppkall fra en mikrofonstasjon kan gjøres slik at IPS1-høyttalerne deles inn soner og den overstyrer volumet på enheten, slik at oppkall alltid kommer igjennom og ut til artister og medvirkende. Dette er vel et av de store argumentene for å velge IPS1 framfor ordinære høyttalersystemer for medhør.

Enkel integrasjon mot brannalarmanlegg, fast beskjedgivning og «forestillingsmodus» er bare noen av de mange funksjonene som systemet har.

Alle enheter kan også enkelt administreres fra en PC med et enkelt program, som gjør det svært dynamisk i forhold til endrede behov i forhold til de forskjellige produksjonene. IPS1 leveres også som en versjon for bruk mot aktive høyttalere eller installerte lydanlegg.

Artikkelen sto opprinnelig på trykk i PRO AV MAGASINET nr. 1-2021.

LES PRO AV DIGITALT HER (krever abonnement)

BESTILL ABONNEMENT HER!

ANNONSE
ANNONSE

Du vil kanskje også like