Se oss i sosialt media

ARTISTOMTALE

Rolf Løvland klar med nytt Secret Garden-album: – Vi er blitt vår egen sjanger

Publisert

den

Secret Garden er klare for å fortelle flere historier med Secret Garden – denne gangen også på flere asiatiske språk.

En sopran fra Hongkong, en japanskættet sanger og fiolinist og et sørkoreansk boyband trår til på bonusspor og singler rettet mot markedene i Kina, Sør-Korea og Japan.
På hovedversjonen av «Storyteller» er det sangertrioen Brian Kennedy, Espen Grjotheim og Cathrine Iversen som stemmer i på de samme låtene.
– Brian Kennedys inntrengende versjon av «Beautiful» ble til en sørkoreansk poplåt! konstaterer Secret Garden-sjef og komponist Rolf Løvland om hvordan det låter når tre vokallåtene på det nye albumet «Storyteller» får sine østlige vrier.
Men han synes de fire K-popgutta i Forestella kommer godt ut av det og synger fint.
«Sunshine», på hovedplaten sunget av norske Cathrine Iversen, blir å høre både på kinesisk og japansk – fremført av henholdsvis Alison Lau og Sarah Alainn.
– Den ble fin på de språkene også. Jeg har etter årene med utallige versjoner av «You Raise Me Up» vennet meg til at musikken min kan få andre uttrykk. Jeg tenker det bare er bra at en sang kan krysse både aldre og sjangre, sier Rolf Løvland.

Her er Alison Lau og Rolv Løvland i studio i Taipei. Secret Garden-sjefen produserte den kinesiskspråklige versjonen av låten «Sunshine», som Lau gjør for det kinesiske markedet. – Jeg vet hva hun sang om, og måtte forholde meg til uttrykket og følelsene, sier Løvland. Foto: Universal Music.


Østover siden 1996

Ideen kom fra plateselskapet Universal internasjonalt, røper han:
– De hadde ideen om lokale versjoner, noe som åpner opp for radiospilling på markedene der.
Secret Garden har lenge hatt et solid publikum i Kina og Sør-Korea i flere tiår. Den første turneen der var i 1996 – året etter at duoen Løvland og Fionnuala Sherry vant Eurovision-finalen med «Nocturne».
– Siden har vi turnert der nesten årlig, med unntak av årene 2011 til 2017, sier Løvland og sikrer til isfronten og visumavslagene som fulgte i kjølvannet av at Nobelprisen gikk til regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010.
Men for to år siden var Secret Garden tilbake i Kina igjen, til utsolgte hus, og har gjenopptatt tråden.

Fionnuala Sherry og Rolf Løvland er klar med ny musikk – under albumtittelen «Storyteller». Da har duoen også tatt nye språklige grep. Foto: Arild Danielsen / Universal Music.


Strømmeøkning

Men bedre tror det internasjonale Universal-selskapet det kan gå, ikke minst etter å ha «oppdaget» at Secret Garden har et solid strømmepublikum.
Pr. i dag strømmes gruppen 90.000 ganger daglig, en økning på 100 prosent.
Ifølge Universal fortsetter tallet å øke, og Secret Garden ligger blant de åtte mest populære og strømmede innen jazz og klassisk utgitt på Universal Music globalt, opplyses det til NTB.
– Vår type musikk er ikke det mest typiske, så økningen var litt overraskende, sier Løvland. Som produserte den kinesiske versjonen av «Sunshine» selv i et studio i Tapei.
– Jeg måtte forholde meg til følelsene i uttrykket. Teksten var oversatt veldig tro mot originalen, så jeg visste hva Alison Lau sang om, smiler han.

Der irske Brian Kennedys sjelfulle vokal er å høre på Secret Garden-låten «Beautiful» på albumversjonen ment for det engelske markedet, trår det sørkoreanske boybandet Forestella til på singelen og albumversjonen som slippes i Sør-Korea og Japan. Foto: Universal Music.

– Vår egen sjanger

Men norsk er sjelden vare. Rolf Løvland må på spørsmål medgi at vi må tilbake til 1995 for å høre en Secret Garden-låt i norsk språkdrakt.
Da kom 24 ord fra Petter Skavland for å følge Fionnuala Sherrys karakteristiske fiolinstemme.
– Vi gjorde en norsk versjon av «Nocturne» i den internasjonale Eurovision-finalen, smiler Løvland og påpeker at Secret Gardens marked er det internasjonale.
«Storyteller» er gruppens tiende studioalbum.
For de åtte første kan de ifølge Universal vise til 113 platina- og gulltrofeer. I alt har de solgt mer enn fem millioner plater.
– Vi er blitt vår egen sjanger, med en stil folk har sitt eget forhold til. Andre plasserer oss alltid en musikalsk bås, ut fra sin egen idé om oss, sier Løvland.

Historier med fiolin

Tittelen på den nye skiven springer ut fra det han anser at gruppen gjør: Forteller små historier, med fiolinen som stemme.
At Rolv Løvland valgte å ta med fire sanger han har komponert til en kommende musikal om Ibsen-karakteren Terje Vigen, forklarer han slik:
– Jeg har skrevet på «The Pilot» i noen år nå. Alt jeg skriver, har med meg å gjøre, så det ligger ingen konflikt i å bruke det som Secret Garden-materiale.
Han er glad for å kunne ta med nye låter ut på turneene, der det blir et knippe norske konserter til høsten – før Kina venter opp mot jul og Korea, Australia og nytt Kina-besøk følger i 2020.
– Da kan vi spille noe nytt for publikum, samtidig som de får «Nocturne» og «You Raise Me Up». Og det forventer de jo, sier han nøkternt.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær