SCENEBESØK

Slik er nye Sarpsborg scene

F.v.: Lydtekniker Eivind Ole Olsen og daglig leder Halvor Titlestad hos Sarpsborg scene i det nye hovedrommet. Foto: Per Mork.

Sarpsborg Scene har de siste fem årene gått gjennom en totalrenovasjon. De siste par årene har enorme forandringer skjedd.

Den første ombyggingen skjedde 2015 med nytt motorisert teleskopamfi, som gir 550 sitteplasser. Dette er gjenbrukt og står der fortsatt, etter en ny enda mer omfattende runde to, fra 2019 til 2020.

ANNONSE FRA BOSE:

Sarpsborg scene har fått ny fasade. Hele ytterbekledningen er revet og tilbakeført til stilen i 1933. Scenen holder hus i et bygg som har vært kulturhus i Sarpsborg siden 1933.

Da hadde arbeiderbevegelsen reist et bygg på branntomta etter gamle Folkets Hus.

Det er nå utført en enorm forvandling av scenerommet i kulturhuset. Sceneåpningen er blitt to meter høyere og tre meter bredere. Hele taket ble åpnet opp og det ble lagt nye dragere for å kunne holde en ny, kraftig scenerigg oppe.

Det er bygget en hydraulisk orkestergrav, lager, sidebygg og sidescene. Det er blitt mye mer lagerplass, og endatil eget rom for Steinway-flygelet fra 1965.

En ny superheis gjør innlasting lekende lett.

En innlasting som før måtte skje via husets foaje og inn i salen. Den gedigne vareheisen gir mulighet for innkjøring med lastebil på utsiden, som man håper gjør at Riksteateret kan vurdere å legge forestillinger til Østfold-byen.

Daglig leder Halvor Titlestad sier i etterkant av åpningen at alt har fungert strålende.

– Det har vært lite barnsykdommer. Alt har vært overmodent for oppgradering på det scenetekniske. Nå har vi en scene som dekker de fremtidige behovene innen lokale kulturproduksjoner og besøk av artister og show.

Den forrige ombyggingen av teatersalen, utført i 2015, gjør at den nå har nøyaktig 550 sitteplasser med et motorisert teleskopamfi som gir den ønskede fleksibiliteten.

 

 

Den gamle FH (Folkets hus)-logoen preger fortsatt den ny restaurerte fasaden på Sarpsborg scene. Foto: Per Mork.

 

LES OGSÅ:

Klart for sceneskifte på Sarpsborg scene

Jon Karlsen, teknisk sjef ved Sarpsborg scene, forteller at det meste av utstyrsparken skiftet ut. Sommeren 2020 la teknikerne siste finpuss på husets nye JBL VTX A8-rigg.

– Vi valgte å gå videre med ny JBL-rigg på Sarpsborg Scene av to grunner, sier Jon Karlsen.

Han sier den første er fordi at «servicen fra Lydrommet er helt overlegen, selv på en søndag», og at den andre grunnen er at «A8-serien er helt fantastisk, med sine åtte drivere per kasse.»

– Denne flaten vil vi ha glede av i mange år framover, mener Karlsen.

Høyttalerne forsterkes av Crown I-Tech 4x3500W HD. All PA-management skjer i JBL Performance Manager. Routing, distribusjon og medhørsmiks gjøres via BSS Soundweb.

Det var en lokal entreprenør, Håkon Hansen, som fikk oppgaven med totalentreprisen av fornyelsen av Sarpsborg scene.

– De har vært løsningsorienterte og levert et resultat bedre enn forventet. Det har vært store omgjøringer bygningsmessig og det å utvide en sceneåpning eller bygge en orkestergrav i et gammelt bygg er omfattende. Det kom en del overraskelser underveis, men på en imponerende måte har entreprenæren landet dette med æren i behold.

Ombyggingen av gamle Folkets hus i Sarpsborg tok nærmere 16 måneder. Det ble utført store strukturelle endringer, herunder ble det lagt et helt nytt tak. Foto: Sarpsborg scene.

– Vi har fått et flott bygg med sidescener, lager, heiser og en fasade som krysser det opprinnelige utseendet med et moderne nybygg, sier duoen Titlestad og Karlsen.

Sarpsborg scene er blitt som ny

Den nye scenen ble åpnet 21. august 2020 etter byggestart 1. april 2010.

Kostnad: Ca. 128 millioner kroner.
Adresse: St. Mariegate 38, 1706 SARPSBORG
Nettsted: sarpsborgscene.no 

Nøkkelpersoner:
Daglig leder: Halvor Titlestad
Teknisk rådgiver: Jon Karlsen

Lydtekniker Eivind Ole Olsen hygger seg med den nye lydmikseren. Foto: Per Mork.

Viktige PRO AV-spesifikasjoner for Sarpsborg scene

Det nye høyttalersystemet hos Sarpsborg scene består av 26 stk. JBL VTX A8-kasser. Dette er et kompakt system, med to stk 8″ basselementer, fire 3,5″ mellomtoner, to stk HF-drivere og et potensielt lydtrykk på 139 (!) dB per kasse. Subbene er av typen VTX B18, bestående av en singel 18″.

Høyttalerne er montert i et left-center-right-oppsett, med 10 stk. topper per side og 6 stk i et center-cluster. Bak hovedhengene er det flydd 3 stk B18-subber i et kardioide-oppsett, og 2 + 2 B18 er også tilgjengelig på vogner ved behov.

Riggen er montert hengende på løpekatter, for enkel omrigg mellom tre konfigurasjoner. Årsaken til dette er husets fleksible orkestergrav, som kan heises for å utvide scenen.

Utstyret er levert av Lydrommet.

Bright har stått for mekaniske ombygginger. De har levert under og overmaskineri, det har bygget orkestergrav og montert alt av trekk, løpekatter og infrastruktur for lys-verden. Bright leverte også lamper, akustikkhimlinger og tekstiler til scenen.

Etter ombyggingen er dette lampettavdelingens lys park, hvor det meste er levert av Bright:

40 stk – Martin RUSH PAR2 LED RGBW

12 stk – Martin MAC QUANTUM WASH 

6 stk – Robe BMFL SPOT SCENE 

8 stk – Martin MAC ENCORE PERFORM. SPOT SAL 

8 stk – Martin ERA 600 SPOT SCENE

12 stk – Martin ELP LED Ellipsoida* PROFIL WW

12 stk – Martin ELP LED Ellipsoida* PROFIL CL

10 stk – Juliat RJ ZEP 360LFWW FRESNELL LED 

5 stk – Vari-Lite VL-1100 SPOT

16 stk – Prolights LUMIPAR12UQPRO5 RGBW/FC

10 stk – Prolights LUMIPIX12QTOUR LEDBAR 

5 stk – Briteq BT-VINTAGE RETRO 

6 stk – Prolights STUDIOCOB WW LEDPAR

17 stk – China Yellowriver LEDPAR RGBW 

6 stk – China Yellowriver (Silent) LEDPAR RGB

16 stk – Showtec SUNSTRIP ACTIVE HALOGEN 

6 stk – Martin MAC 500 SPOT 

 

Artikkelen sto opprinnelig på trykk i PRO AV MAGASINET nr. 1-2021.

LES PRO AV DIGITALT HER (krever abonnement)

BESTILL ABONNEMENT HER!

ANNONSE
ANNONSE

Du vil kanskje også like