Se oss i sosialt media

HISTORIKK

Slik var sivilingeniør Benum

Avatar photo

Publisert

den

Bjørn Benum døde 6. mars 2018 etter kortvarig kreftsykdom. Han ble 74 år. Her forteller Ronald Hernes om mannen som ga ham tilliten til å føre livsverket videre.

Alle hos Siv. ing. Benum AS trodde at Bjørn Benum ville bli som Olav Thon, og bli veldig gammel, men det gikk dessverre ikke slik.
– Jeg har lært veldig mye av Bjørn. Det viktigste er å kjenne folk. Ring de, snakk med de, bli profesjonelle venner. Folk må vite hvem du er og hva du står for, forteller daglig leder Ronald Hernes.
Han har jobbet i Siv. ing. Benum AS siden august 2002, da han fikk jobben som salgssjef.
Og siden grunnleggerens bortgang har Hernes ledet selskapet stødig videre.
– Bjørn Benum bygde opp alt dette. Han var en bauta i bransjen, en veldig smart mann. Jeg kjente han ikke da han ringte og tilbydde meg jobben som salgssjef, forteller Ronald.

Bjørn og Nina Benum. Foto: Privat.


Da Ronald var på telefonen med Bjørn for aller siste gang snakket de blant annet om at Benum svenske datterselskap hadde fått Shure-agenturet i Sverige. Bjørn var engasjert helt til det siste.
– Bjørn og kona Nina bodde i Sveits de siste årene, men var ofte i Norge. Bjørn var «en av gutta» og ikke redd for å bli skitten under neglene. Da han var her, var han vaktmester på bygget. Han gikk rundt iført kjeledress og ordnet opp.
Selv om Bjørn er borte, styrer hans kone fortsatt Benum-skuta med stø hånd, og familiefølelsen i firmaet videreføres av Ronald.
– Vi skal ha det gøy sammen, men samtidig skal vi selvsagt tjene penger, sier han.
I 2018 ble det rundt 100 millioner kroner i omsetning i Norge og 60 millioner kroner i Sverige.
Bjørn Benum var utdannet maskiningeniør fra det som da het Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim. 
Etter å ha studert ved NTH, arbeidet Bjørn med langtidsplanlegging i Elektrisk Bureau.
Han startet med å lage egne høyttalere.

Bjørn Benum og Ronald Hernes. Foto: Privat.


Til Elektronikkbransjen uttalte Bjørn Benum dette i 2017:
– Ingenting skjedde, det var bare papirarbeid, så jeg begynte for meg selv og bygde høyttalere. Den gangen hadde vi Tandberg, Seas bygde høyttalere for hele verden, og Kongsberg bygde lydkontrollbordene for NRK. Dette var året da Bratteli fikk en flaske olje av Philips, og jeg fant ut at jeg måtte begynne med noe helt annet.
Bjørn Benum begynte da med import av de første generasjonene av Solid State Logic-mikserne fra Storbritannia og annet utstyr. Han begynte også å bygge musikkstudioer.
Han fant mange av de beste agenturene, som Roland synthezisere og Shure mikrofoner. Sistnevnte er det største og viktigste agenturet for Benum den dag i dag.
– Hva blir firmaets vei videre, Ronald? 
– Det blir å drive i Bjørn Benums ånd. Vi har en klar plan, i motsetning til en del andre firma hvor gründeren forsvinner. Vi driver aktiv opplæring i firmaet. Vil ikke at folk skal sovne og har en stabil arbeidstokk som er lært opp til å drive virksomheten.
Ronald sier at han ikke var redd for å diskutere med Bjørn.
– Jeg ble ikke ansatt for å «jatte». Men uansett diskusjoner, det er og blir eieren som bestemmer, men det gjelder å få eieren til å like ideene du legger frem.

Bjørn Benum. Foto: Privat.

FAKTA OM Siv. ing. Benum AS:

Siv. ing. Benum AS ble etablert i 1976, men historien startet i 1971. Benum AS er i dag en av de ledende leverandører i Norge av lydproduksjonsutstyr og musikkrelatert utstyr og har omfattende erfaring fra elektroakustiske anlegg med blant annet installasjoner i Den Norske Opera i Bjørvika, Nidarosdomen, Oslo Rådhus og mange flere.

Ronald Hernes og Bjørn Benum på Lyd, lys- og bildemessen (LLB) 2017 på Telenor Arena. Foto: Privat.


 

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

juni 2023
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Facebook

populær