Se oss i sosialt media

HISTORIKK

Verdifulle film- og musikk opptak ødelagt i brann. Nå hevder avis at omfanget var større.

Publisert

den

En brann i 2008 ødela mange tusen opptak av artister som Elton John, Aretha Franklin, Nirvana og Eminem, men omfanget ble nedtonet da det skjedde, hevder New York Times i artikkelen «Dagen musikken brant».

Opptakene – mange av dem såkalte masterbånd – gikk tapt da en brann herjet et lagerbygg hos Universal Studios Hollywood.
New York Times refererer til konfidensielle dokumenter fra 2009, der Universal Music Group anslår tapet til rundt en halv million sanger – og at brannen førte til tapet av «uten tvil en enorm musikalsk arv».
Dette er ti ganger mer enn hva som ble rapportert i kjølvannet av brannen.
Avisen skriver at det skal ha vært snakk om flere tiårs opptak av populærmusikk, med sanger av Ray Charles, BB King, the Four Tops, Joni Mitchell, Al Green, Eric Clapton, Eagles, Tom Petty, REM, Janet Jackson, Guns N’ Roses, Mary J Blige, No Doubt og Snoop Dogg.
Plateselskapet rykket tirsdag 12. juni ut med en uttalelse der de bestrider New York Times-reportasjen, som det påstås inneholder «tallrike unøyaktigheter, misvisende uttalelser, selvmotsigelser og fundamentale misforståelser av omfanget av hendelsen og verdiene det gjaldt».
Universal Music Group skriver at brannen var «svært uheldig», men at den aldri betød noe for tilgjengeligheten til den kommersielt utgitte musikken, melder BBC.
Om masterbånd har gått tapt, vil man nå måtte bruke andregenerasjons kopier av originalen, noe som innebærer tap i lydkvalitet.
Blant bandene som har reagert, er R.E.M. – som på Twitter skriver at de prøver å innhente god informasjon om hva som skjedde, og effekten det eventuelt har hatt for bandets musikk.
Filmorginaler gikk også tapt, skriver TheDigitalBits.com. (NTB)

Der er i denne brannen – i juni 2008 – at svært store musikalske skatter skal ha gått tapt, et tap som ble nedtonet, hevder New York Times i sin store reportasje under tittelen «The Day the Music Burned». Foto: AP.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

oktober 2023
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Facebook

populær