INSTALLASJON

Små hull gir god ost – og god lyd

Fra venstre: Steffen Czybulla, salgssjef og eier, Hege Czybulla, selger og Roy Livar (Rolly) Vigdel, daglig leder og eier. Alle fra Showroom Stavanger. Foto: Showroom Stavanger.

Hvordan få god lyd i en bygning med store utfordringer. Her er historien om Showroom sitt arbeid for Ostehuset i Stavanger.

Ostehuset er et skikkelig alt-mulig-hus: restaurant, butikk, bar, konferansesenter, ølbryggeri og vin- og ostestue i samme bygning.

ANNONSE FRA BOSE:

På grunn av bygningens historiske karakter var den viktigste utfordringen for lydløsningsprosjektet å bruke produkter som kunne fungere til tross for de svært begrensede byggemulighetene. Det gjaldt å bruke høyttalere som høres bra ut, men som ikke forstyrrer de nye og gamle designelementene til det som opprinnelig er en bankbygning.

Foto: Showroom Stavanger.

Bygningen består av – for det meste – harde overflater hvor to vegger er betong, og inngangen glassbelagt, noe som gjorde dette til et utfordrende prosjekt. Takene med trepanelene måtte være intakte, så vel som alle andre tredeler av interiøret.
Ostehuset ønsket god lyd, som skulle brukes som både en rolig lunsjrestaurant, men også en bar om kveldene og natten. «Design i Bose Modeler»-programvaren ble brukt og vist til klienten gjennom flere runder for å finne ut hvordan og hvor høyttalere kunne monteres, og dermed simulere hvor lyden skulle projiseres. Et annet viktig aspekt var at Ostehuset ønsket at lyden skulle bli delt inn i soner, som lett kunne administreres av personalet.

Ostehuset i Stavanger. Foto: Showroom Stavanger.

Siden det meste av interiøret er arkitektonisk beskyttet, og ikke kan endres eller skades på noen måte, var monteringen av høyttalere en stor utfordring. Ostehuset valgte Bose Pro Partneren Showroom for å finne den beste løsningen for denne unike beliggenheten i norsk nyere historie.

Ostehuset i Stavanger. Foto: Showroom Stavanger.

Alle høyttalere ble montert over de beskyttede trepanelene i taket. Da betongen over dette tretaket kunne brukes til å montere høyttalere, ble både subwoofere og RMU208-høyttalere festet i betongen. RMU208 ble suspendert med ståltråd mellom trepanelene og plassert slik at de ikke skilte seg ut i det store rommet. Restaurant-, bar- og vinbarområdets utskjæring for tidligere taklamper hadde den perfekte størrelsen som passet for Bose EdgeMax90 og EdgeMax180. I fellesarealene, i konferanserommene og i kjelleren, hvor det er et spesielt øl- og vinsmakingskammer, ble DS40 og DS16 brukt. For å gjøre lydstyringen så enkelt som mulig for personalet, er alle forskjellige rom og lydsoner digitalt styrt via Dante og ControlSpace. «Hele lydsystemet er svært godt utformet for våre spesifikke behov og virkelig forbedrer bygningens karakter,» sier Tom Helge Sørenssen, konsernsjef i Ostehusetgruppen.

Ostehuset i Stavanger. Foto: Showroom Stavanger.

«Det fungerte perfekt å gjenbruke hullene der de gamle taklampene hadde vært, ved for eksempel å montere nye høyttalere. Total lydkvalitet er – slik jeg hører det – fantastisk, og vi er veldig fornøyd med det faktum at vi enkelt kan styre volumet i de ulike sonene for det formål vi trenger den dagen uten å forstyrre resten av den pågående virksomheten.»
«Dette var et veldig interessant og utfordrende prosjekt som alle likte å jobbe med fra begynnelse til slutt,» forklarer Roy Livar Vigdel, daglig leder hos ShowRoom Stavanger. «Det gir en følelse av stolthet når man opplever det ferdige resultatet. Dette og takknemlig tilbakemelding fra både eieren og brukerne av systemet gjør dette til et vellykket prosjekt for oss. Vi har brukt lokalet selv, for noen av våre kunder, og tilbakemeldingene var bare positive.» TEKST: PER MORK

Ostehusets nyeste avdeling i Stavaner er plassert i Norges Banks tidligere bankkontor på den historiske domkirkeplassen i Stavanger sentrum. Foto: Showroom Stavanger.

Historien om bankbygget

Den første restauranten i Ostehuset-konseptet åpnet i 1999 av paret Hanne N. Berentzen og Tom Helge Sørensen. På den tiden var den første ideen å åpne et osteri som tilbød det lille ekstra, så de bestemte seg for å inkludere en kafé og catering.

20 år senere er det tre forskjellige enheter på Ostehuset i Stavanger, og de forskjellige stedene tilbyr flere kafeer, restauranter, delikatesser, en vinbar og et bakeri.

Det siste Ostehuset åpnet i november 2018 og ligger i Norges Banks tidligere bankkontor på den historiske domkirkeplassen i Stavanger sentrum.

Det er det eneste stedet i Stavanger – om ikke i Norge – hvor du finner en restaurant, butikk, bar, konferansesenter, ølbryggeri og vin- og ostestue i samme bygning. Denne arkitektoniske beskyttede bankbygningen der det nye Ostehuset nå er, har fått flere priser gjennom årene for sitt unike design, og beliggenheten. Den tidligere banken er også kjent for hvor Norges største bankran fant sted. (Nokas-ranet). Ranerne klarte å få med seg 56,3 millioner kroner.

Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 5-2019 av SCENEMAGASINET. Bestill abonnement her og få glede av en rekke fordeler når vi snart lanserer vår nye plusstjeneste!

TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

ANNONSE
ANNONSE
Avatar Per Mork

Du vil kanskje også like