Se oss i sosialt media

NYTT UTSTYR

Spørsmål og svar rundt AFC4

Publisert

den

AFC4 er klar for markedet i 2020.

PRAHA: Yamaha regner med at systemet kan lanseres våren 2020.
– Alt er klart, sier Joe Rimstidt, systemdesigneringeniør fra Yamaha USA, til Scenemagasinet.
– Men sporingssystemet kan komme noe senere. Alt virker, som du kan høre, men alt må ferdiggjøres og det må være enkelt å integrere. Det handler om å gjøre ferdig softwaren, brukergrensesnittet og hardwaren.
– Er sporingen av lydobjekter et tilvalg?
– Det er en del av systemet, det blir innebygd i AFC4. Har du systemet må du kjøpe et Stagetracker II-system, men du kan da altså bruke dataene direkte i AFC4. Det gjør at AFC4 blir et elektronisk akustisk system med lydsporing.
– Hva er din anbefaling for hvordan et scenerom skal bygges for optimalt bruk av et AFC-system?
– Vi pleier vanligvis å si at de bør bygges med så lite etterklang som mulig, så dempet som mulig, men det trenger ikke være et 0.6 sekunder type-rom. Akustiske rariteter bør unngås. Vi prøver å være fleksible. Vi kan gjøre alt fra skolerom til operahus, eller store scenerom. Men alle har ikke budsjettet til å bygge «perfekte» rom eller å kjøpe de dyreste mikrofonene eller høyttalerne.
– Hva vil du si er de største forskjellene mellom AFC3 og AFC4?
– Hardwaren. AFC3 er basert på en gammel prosessorteknologi, DME, som har vært med i 20 år, så dette blir faset ut. Nå får du 96 kHz på alt. «Teater sound»-funksjonen er ny. I tillegg tillater vi inline-prosessering, og om du gjør ting utendørs, hvor det ikke er naturlig akustikk, kan vi også få til det.
– Er det planer om å bruke AFC-teknologien i forbrukerprodukter?
– Ikke umiddelbart, men muligens i fremtiden.

Yamaha AFC4: «Signifikante oppgraderinger»

Det er duket for fjerde generasjon av det Yamaha kaller Active Field Control System, som naturlig nok fikk navnet AFC4. Allerede i 1985 hadde den japanske elektronikkgiganten det første systemet på markedet, etter at mange konsert-
steder/scener ønsket å bruke lokalitetene sine til flere typer arrangement med ulike akustiske behov. Grunnprinsippet for AFC er å lage et skalerbart klangsystem ved hjelp av mikrofoner og høyttalere som er satt opp i lokalet/rommet. Disse lager en akustisk klang som allerede på 80-tallet ble opplevd som mer naturlig enn de digitale klangsimulasjonsmulighetene som dukket opp. AFC har vært, og skal forbli, en kostnadseffektiv løsning hvor man kan unngå kostbare renoveringer eller mekaniske modifiseringer i konsertsaler, scener, religiøse rom, m.fl. heter det fra Yamaha.
Med en kombinasjon av arkitektoniske akustiske prinsipper og elektroakustiske signalprosessering gir AFC-systemet brukerne muligheten til å manipulere og forbedre den soniske arkitekturen i rommet.
AFC4 gir ifølge Yamaha «signifikante oppgraderinger innenfor lydkvalitet, fleksibilitet og totalopplevelsen av systemet». Yamaha mener AFC4 kan passe operahus, musikalscener og andre rom som brukes for underholdning i bredere skala. Yamaha hevder at AFC4 også kan brukes utendørs eller på en scene uten tak, og gi ønsket effekt.
Den nye prosessoren gir mange nye muligheter, med flere Finite Impulse Response-variabler (presets, faste og konfigurerbare), samt egen FIR EQ der AFC3 hadde en parametrisk EQ. Det er også mange flere tilkoblingsmuligheter, med 32 mikrofon innganger og 96 utganger. Dette mener Yamaha vil gi en større kontroll og mye mer fleksibilitet over rommet, slik at man kan stille inn til mange flere lydopplevelser, alt fra de nyanserte, subtitle – til dramatiske og ekstreme.

Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 8-2019 av SCENEMAGASINET. Bestill abonnement her og få glede av en rekke fordeler med vår nye plusstjeneste!
TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2022
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Facebook

populær