Se oss i sosialt media

NYTT UTSTYR

Vi fikk en test av nye AFC4 fra Yamaha: Gir en realistisk lydopplevelse

Publisert

den

PRAHA: Lyd er gøy! Det vet jo alle, men Yamaha lot dette skinne i stor grad gjennom på sin system-designerkonferanse.

Ikke minst ved å la flere av demonstrasjonene være lekne så det holdt.
På møterommet hvor det splitternye AFC4-systemet var oppkoblet, ble en lekekylling – med lyd – sendt rundt i rommet, og via sporingen (med bruk av norske TTA sin teknologi) – var det lett å følge kyllingens plassering via Nexo-høyttaleranlegget.
I en av storsalene i O2-komplekset var også Yamaha AFC4 installert for anledningen.
Der kjørte man rundt radiostyrte lekebiler for å visualisere – og vise at lyden fra hver bil kan komme fra ulike områder på sceneområdet, fremfor kun tradisjonell høyre-venstre stereoperspektiv.
«Operahusene har forstått dette i århundrer. Å omgi publikummet ditt med den rette akustikken forbedrer opplevelsen og får publikum til å oppleve hendelsen på en forbedret måte,» sa Joe Rimstidt, systemdesigneringeniør fra Yamaha USA da han holdt sitt AFC4-foredrag.
(Artikkelen fortsetter nedenfor.)
Scenemagasinet meldte om AFC4-nyheten sommeren 2019. Les om dette her:
http://scenemagasinet.no/na-kommer-yamaha-med-afc4/

Systemdesigneringeniør Joe Rimstidt fra Yamaha USA. Foto: John Berge, Foto: Joh Berge, Scenemagasinet.no ©

«Så, vi kan endre akustikken, hva er så spesielt med det? Yamaha har gjort dette i over 30 år,» fortsatte Joe videre.
– Den mest vanlige formen for lydgjengivelse er fortsatt stereo, hvor vi kan plassere lyden i en generell rett retning. Men begrensningene er store, spesielt om man sitter «feil› plassert i forhold til PA-en, eller hva skjer om en artist går utover stereo-lydfeltet?
Yamahas mann var spesielt stolt over det Yamaha kaller «theater sorround function/mode». Her tas signalet fra mikrofonen og systemet gjengri hvor i rommet lydkilden er plassert, ved hjelp av trackerne fra norske Stagetracker.
I demonstrasjonen ble det altså brukt en lekekylling, men også en fiolinist som gikk rundt i lokalet og spilte med en elektronisk fele.

Hiraku Okumura fra Yamaha Corporation under AFC4-demonstrasjonen. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

Her fikk vi høre lyden gjengitt som om det var i en kirke og en katedral. Vi lukket øynene, og det hørtes ekstremt realistisk ut. Og det å få alt avslått på et blunk og så høre virkelighetens lyd i møterommet var en «øyeåpner», for ikke å si øreåpner.
I USA er flere AFC-systemer (av forgjengeren AFC3) installert på skoler og universitetsrom. Også i Norge finnes flere AFC-3-system.
Yamahas mann sier at reponsen fra mange studenter er at det å få en lyd som ligner på et ekte rom, gir de mer selvtillit under fremførelsene.

Tilhørere i salen hvor Yamaha holdt demonstrasjon av AFC4 på 02 Universum i Praha. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

AAS: Aktivt akustisk system

Disse systemene tilbys fra flere kjente leverandører: Meyer Sound (med Constellation) og Yamaha (med sitt AFC3/AFC4 – Active Field Control).
Bright er forhandler av Meyer Sound. Audiens Norge er norsk forhandler av systemene Vivace og Vicello fra det tyske firmaet Müller BBM.

Vi informerer våre lesere:
SCENEMAGASINET reiste til System Designers Conference i Praha, 7.-8. novemeber 2019, på invitasjon fra Yamaha. Våre reise- og oppholdsutgifter ble betalt av Yamaha, i likhet med de andre inviterte, herunder flere nordiske deltakere. Vår journalistiske dekning er foretatt 100 prosent på basis av egne vurderinger, og vi har ikke fått noen som helst føringer fra Yamaha, verken før, under eller etter konferansen.

Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 8-2019 av SCENEMAGASINET.

Bestill abonnement her og få glede av en rekke fordeler når vi snart lanserer vår nye plusstjeneste!
TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2022
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Facebook

populær