Se oss i sosialt media

BRANSJEORGANISASJON

LLB-teknikerne strømmer til Creo. Opplever stor medlemsvekst i disse koronatider.

Avatar photo

Publisert

den

– Både opprettelsen av klubben på Bright og Creos innsats for bransjen under Koronakrisen, gjør at vi opplever en betydelig medlemsvekst.

Det forteller Stig Gunnar Ringen, leder av teknikerutvalget i Creo, til Scenemagasinet.no.
For få dager siden var det 212 teknikere som var Creo-medlemmer.
27. februar 2020 meldte Creo, via sitt fagnettsted Musikkultur.no, nyheten om at landets største LLB-firma, Bright, hadde etablert egen fagforeningsklubb etter at antallet Creo-medlemmer hos Bright hadde oversteget ti personer.

Så kom Koronaviruset, og nedstengningen av Norge.

Stig Gunnar Ringen er senioringeniør ved seksjon for konsert- og arrangementsproduksjon hos Norges musikkhøgskole. Foto: Norges musikkhøgskole.


I løpet av få uker er det nå 40 flere tekniker-medlemmer, nemlig 252, opplyser Ringen.
Og flere blir det, høyst trolig.
– Ja, det tikker jevnt inn med medlemmer nå og det er flere som vurderer å starte klubb, sier Ringen til vårt nettsted.
– Men akkurat nå har nok både Creo og medlemmene hendene fulle med å få bransjen gjennom denne krisen. Det er fint å se at vi er en yrkesgruppe som tar et felles ansvar for at hele bransjen skal overleve krisen og etterhvert komme seg på beina igjen. Da er fagorganisering på arbeidsplassene helt essensielt for å lykkes, mener han.
Creo og LO sier i et intervju med Klassekampen at «koronakrisen viser mangelen på sikkerhet for foretakene».
Vi siterer NTB: Disse selvstendig næringsdrivende står uten et sikkerhetsnett når en krise som koronaepidemien rammer, skriver Klassekampen. Regjeringens krisepakke legger opp til en inntektskompensasjon etter 17 dager for denne gruppen. I tillegg blir det innført sykepenger fra dag tre og omsorgspenger fra den fjerde dagen.
Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo (Forbundet for kunst og kultur) krever en fast endring:
– Når krisen er over, er ordningen med så utstrakt bruk av enkeltpersonforetak i kulturbransjen en av de tingene vi må se nærmere på. Vi må se på arbeidsmiljøloven og rydde opp i gråsonene, sier Rian.
Fra 2008 til 2018 steg tallet på enkeltpersonforetak i kultursektoren fra 6.233 til 17.881, ifølge SSB.

Forbundsleder Hans Ole Rian i CREO (Forbundet for kunst og kultur). Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix.


– Creos teknikermedlemmer får viktige råd og hjelp, i tillegg til at vi inkluderes i krisetiltakene som Creo har lagt fram for regjering og storting, forteller teknikerutvalgets leder Stig Gunnar Ringen, til LLB-bransjens nettsted, Svenemagasinet.no.
Ringen jobber til daglig ved Norges musikkhøgskole og har bakgrunn som frilans lydtekniker på klubber, for artister og i utleiefirmaer.
Creo-teknikere er en del av Creo som helhet, der de har et stort apparat i ryggen, bestående av jurister, forbundssekretærer, administrasjon, utvalg og politisk ledelse jobber som jobber for alle medlemmene, også teknikerne.
Teknikerutvalget ble opprettet i 2015. Landsmøtet fattet vedtak om satsing på organisering av teknikere i 2014.
– Det har vært et møysommelig arbeid, men det bærer også frukter, sier Ringen.
– Hvorfor har det vært så vanskelig å få til fagorganisering i LLB-bransjen?
– Det har egentlig ikke vært så vanskelig. Etter at Creo startet en dedikert fagforening for lyd, lys, bilde, backline og sceneteknikere i privat sektor, har interessen vært stor og medlemsveksten har vært jevn. Men det er klart at det er et møysommelig arbeid å gå inn i et tarifftomt område. Opprettelsen av klubb på Bright er derfor et vendepunkt som viser at teknikere nå virkelig er klare for å organisere seg og stå samla for å gjøre arbeidsforholdene i bransjen bedre. Det har også vært gledelig å samarbeide med en svært konstruktiv og løsningsorientert arbeidsgiverside, både de scenetekniske leverandørene og Virke, så jeg er optimist, til tross for den kritiske situasjonen bransjen står i nå.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Facebook

populær