Se oss i sosialt media

BRANSJEORGANISASJON

LLB-teknikerne strømmer til Creo. Opplever stor medlemsvekst i disse koronatider.

Avatar photo

Publisert

den

– Både opprettelsen av klubben på Bright og Creos innsats for bransjen under Koronakrisen, gjør at vi opplever en betydelig medlemsvekst.

Det forteller Stig Gunnar Ringen, leder av teknikerutvalget i Creo, til Scenemagasinet.no.
For få dager siden var det 212 teknikere som var Creo-medlemmer.
27. februar 2020 meldte Creo, via sitt fagnettsted Musikkultur.no, nyheten om at landets største LLB-firma, Bright, hadde etablert egen fagforeningsklubb etter at antallet Creo-medlemmer hos Bright hadde oversteget ti personer.

Så kom Koronaviruset, og nedstengningen av Norge.

Stig Gunnar Ringen er senioringeniør ved seksjon for konsert- og arrangementsproduksjon hos Norges musikkhøgskole. Foto: Norges musikkhøgskole.


I løpet av få uker er det nå 40 flere tekniker-medlemmer, nemlig 252, opplyser Ringen.
Og flere blir det, høyst trolig.
– Ja, det tikker jevnt inn med medlemmer nå og det er flere som vurderer å starte klubb, sier Ringen til vårt nettsted.
– Men akkurat nå har nok både Creo og medlemmene hendene fulle med å få bransjen gjennom denne krisen. Det er fint å se at vi er en yrkesgruppe som tar et felles ansvar for at hele bransjen skal overleve krisen og etterhvert komme seg på beina igjen. Da er fagorganisering på arbeidsplassene helt essensielt for å lykkes, mener han.
Creo og LO sier i et intervju med Klassekampen at «koronakrisen viser mangelen på sikkerhet for foretakene».
Vi siterer NTB: Disse selvstendig næringsdrivende står uten et sikkerhetsnett når en krise som koronaepidemien rammer, skriver Klassekampen. Regjeringens krisepakke legger opp til en inntektskompensasjon etter 17 dager for denne gruppen. I tillegg blir det innført sykepenger fra dag tre og omsorgspenger fra den fjerde dagen.
Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo (Forbundet for kunst og kultur) krever en fast endring:
– Når krisen er over, er ordningen med så utstrakt bruk av enkeltpersonforetak i kulturbransjen en av de tingene vi må se nærmere på. Vi må se på arbeidsmiljøloven og rydde opp i gråsonene, sier Rian.
Fra 2008 til 2018 steg tallet på enkeltpersonforetak i kultursektoren fra 6.233 til 17.881, ifølge SSB.

Forbundsleder Hans Ole Rian i CREO (Forbundet for kunst og kultur). Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix.


– Creos teknikermedlemmer får viktige råd og hjelp, i tillegg til at vi inkluderes i krisetiltakene som Creo har lagt fram for regjering og storting, forteller teknikerutvalgets leder Stig Gunnar Ringen, til LLB-bransjens nettsted, Svenemagasinet.no.
Ringen jobber til daglig ved Norges musikkhøgskole og har bakgrunn som frilans lydtekniker på klubber, for artister og i utleiefirmaer.
Creo-teknikere er en del av Creo som helhet, der de har et stort apparat i ryggen, bestående av jurister, forbundssekretærer, administrasjon, utvalg og politisk ledelse jobber som jobber for alle medlemmene, også teknikerne.
Teknikerutvalget ble opprettet i 2015. Landsmøtet fattet vedtak om satsing på organisering av teknikere i 2014.
– Det har vært et møysommelig arbeid, men det bærer også frukter, sier Ringen.
– Hvorfor har det vært så vanskelig å få til fagorganisering i LLB-bransjen?
– Det har egentlig ikke vært så vanskelig. Etter at Creo startet en dedikert fagforening for lyd, lys, bilde, backline og sceneteknikere i privat sektor, har interessen vært stor og medlemsveksten har vært jevn. Men det er klart at det er et møysommelig arbeid å gå inn i et tarifftomt område. Opprettelsen av klubb på Bright er derfor et vendepunkt som viser at teknikere nå virkelig er klare for å organisere seg og stå samla for å gjøre arbeidsforholdene i bransjen bedre. Det har også vært gledelig å samarbeide med en svært konstruktiv og løsningsorientert arbeidsgiverside, både de scenetekniske leverandørene og Virke, så jeg er optimist, til tross for den kritiske situasjonen bransjen står i nå.

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær