KORONAVIRUSET

Tyske forskere i gang med konserteksperiment

Konsertgjengere og forsøkskaniner står i kø utenfor en arena i Leipzig der de skal delta i et vitenskapelig forsøk som skal studere spredning av koronavirus i store forsamlinger innendørs. Foto: Hendrik Schmidt / AP / NTB scanpix.

Om lag 1.500 personer iført munnbind stilte som forsøkskaniner på en konsert i Leipzig der tyske forskere skal studere virusspredning.

Alle forsøkspersonene, som er mellom 18 og 50 år og som er erklært friske, hadde meldt seg frivillig til eksperimentet.

ANNONSE FRA BOSE:

Lørdag 22. august samlet de seg i Arena Leipzig der den tyske artisten og låtskriveren Tim Bendzko holdt den første av i alt tre konserter.

Til sammen 4.000 personer ventes å delta i lørdagens konserteksperiment.

Tilskuerne kom både for å høre på den populære artisten, men også for å medvirke i studien der forskere fra universitetet i Halle skal undersøke hvordan koronaviruset sprer seg i store forsamlinger innendørs.

Fluoriserende håndsprit

Under konserten var alle deltakerne iført munnbind, og de var også utstyrt med måleapparater som registrerte hvordan de beveget seg inne på arenaen.

De ble også bedt om å jevnlig smøre hendene med fluoriserende håndsprit slik at forskerne ved hjelp av ultrafiolett lys skulle kunne se hvilke overflater som blir mest berørt og dermed har størst risiko for smittespredning.

Og forskerne var godt fornøyd etter den første konserten.

– Jeg er ekstremt fornøyd med disiplinen som deltakerne viste, sier forsker Stefan Moritz, som leder studien.

Konsertforbud til tidligst november

Forskerne håper at studien vil bidra til å kunne gi et rammeverk for hvor store underholdnings- og sportsarrangementer som kan arrangeres uten at det setter liv og helse i fare.

Konsertene var en sjelden forlystelse i Tyskland, der myndighetene har lagt ned forbud mot store arrangementer fram til tidligst november. Tyskland har, som mange andre land i Europa, hatt en oppblomstring av nye smittetilfeller de siste ukene og månedene.

Forskerne håper å kunne presentere resultatet fra konserteksperimentet innen fire til seks uker. (NTB-DPA-AFP)

ANNONSE
ANNONSE
NTB NTB

Du vil kanskje også like