NYTT OM NAVN

30 år i vellydens tjeneste

John Idar Bakke, Salg / Produktsjef Pro-Audio hos Scandec Systemer AS. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

KOLBOTN: Det hele startet i Star Sing i Ålesund i 1988. Tredve år senere er John Idar Bakke, produktsjef for Pro-Audio hos Scandec Systemer AS, like entusiastisk over å kunne drive med musikk. Bakke er nå en av L-Acoustics’ utvalgte kursholdere.

Scandec har hatt L-Acoustics-agenturet siden 2005.

ANNONSE FRA BOSE:

Høsten 2016 ble John Idar Bakke, som første nordmann og blant de første i verden, ferdigutdannet som offisielt godkjent kursholder for det franske lydfirmaet.

Nå holder han kurs opptil fire ganger i året hos Scandecs lokaler i Oppegård kommune utenfor Oslo.

Vi stakk innom da desemberkurset ble avholdt for ti systemteknikere.

John Idar Bakke, Salg / Produktsjef Pro-Audio hos Scandec Systemer AS. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

– L-Acoustics har fra dag én hatt fokus på opplæring av sine Line-array-systemer, og er også kjent for sitt banebrytende arbeid med innføring av disse systemene, forklarer Bakke overfor Scenemagasinet.

Da selskapet i 1992 lanserte sitt V-DOSC-system var dette blant de første Line-array-systemer. Et Line-array-system består av en seriekoblet rad av identiske høyttaler, hvor driverne er nær nok til at de sammen sender lydbølgene lengre enn tradisjonelle hornbaserte høyttalere. og har med årene blitt standarden for store innendørs konserter og festivaler.

Den velkjente buen nederst i opphengene er for å kunne nå flere blant publikum. Et moderne Public Adress (PA)-system bruker nå separate drivere for høy, mellom og lave frekvenser.

– De tidlige systemene fra 60- og 70-tallet var kun for tale, og hadde begrensninger i båndbredde. Men L-Acoustics knakk koden med å koble flere høyttalere sammen helt opp i diskantområdet, på 20.000 Hertz (Hz). Gründeren bak, Christian Heil, er opprinnelig fysiker, og tilnærmer seg lyd på annen måte enn resten av lydbransjen den gang gjorde. Så det ligger mye forskning bak høyttalerne, sier John Idar Bakke.

– Da V-DOSC kom på 90-tallet var dette helt nytt, så L-Acoustics leverte systemet med en tekniker som kurset og lærte opp brukerne. De siste årene har de gjort det slik at distributørene skal ha kursholder, sier Bakke.

– Mange av deltakerne på kursene har allerede erfaring med «K-Systemene», Kiva, Kara, Kudo og K2, som de heter. L-Acoustics har ett designverktøy som heter Soundvision – L-Acoustics’ 3D simuleringsprogram der vi legger inn relevante data for spillestedet, og høyttalerne vi har til rådighet. Det er blant annet bruken av denne programvaren jeg lærer videre til kursdeltagerne på dag én. Jeg prøver å formidle hvordan man kan designe systemet i rommet man skal bruke det, for å dekke publikumsområdet best mulig. Kurset tar også for seg praktisk riggetrening.

John Idar Bakke, Salg / Produktsjef Pro-Audio (t.v.) i gang med kursing av systemteknikere hos Scandec Systemer AS i desember 2018. Foto: Scandec.

Fagdag hos Scandec Systemer AS

Pr. 2018 har L-Acoustics en solid markedsandel i Norge. Høyttalermerkert er godt representert blant utleiefirma, men finnes også på en del faste installasjoner.

 

L-Acoustics V-DOSC/dV-DOSC line array på en konsert i Finland. Foto: Ville Hyvönen / Wikimedia Commons

 

John Idar Bakke har fortsatt en glød for god lyd, og holder de praktiske kunnskapene ved like ved å gjøre festival- og konsertjobber på frilansbasis. Han startet i hjembyen Ålesund som lydtekniker for tensing-koret Star Sing, og fikk jobb i Ålesund Lyd. Han har også jobbet for Smuget og Rockefeller i Oslo, og vært lydtekniker for Hellbillies, Seigmen og de Lillos, for å nevne noen. Han har også vært sensor hos Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS) – Høyskolen Kristiania, på eksamen i konsertlyd.

FAKTA: L-Acoustics er et fransk firma, basert i byen Marcoussis, sør for Paris, som siden 1984 har produsert høyttalere, forsterkere og prosessorer for uteleiemarkedet og for faste installasjoner. Dr. Christian Heil er grunnleggeren.

Pensjonerer seg som 72-åring etter 25 år i Scandec

Her er CBO – Scandecs nye markedssjef

 

John Idar Bakke, Salg / Produktsjef Pro-Audio hos Scandec Systemer AS. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

 

ANNONSE
ANNONSE
John Berge John Berge

Du vil kanskje også like