Se oss i sosialt media

SCENEBESØK

Alcons Audio til scenene på KulturHuset i Tromsø

Avatar photo

Publisert

den

Sommeren 2019 har Kulturhuset i Tromsø bygget om Lillescenen og har igjen valgt Alcons Audio fra Lydproduksjon Tromsø AS, som de også valgte da hovedscenen fikk ny installasjon i 2017.

Lillescenen-systemet består av tolv stykker Alcons LR7 micro line array, to stk. Alcons BF302 Sub som er styrt av to stk. Alcons Sentinel 10 forsterker/DSP.
– Da vi skulle velge et nytt lydanlegg, var selvfølgelig lydkvalitet en av de viktigste vurderingene som ble gjort, forteller John Bekkelund.
På hovedscenen ble det installert 16 stk- Alcons LR18 mid size line array, fire stk. Alcons BF362 Sub / basser.

KulturHuset i Tromsø. Foto: Per Wollen. (Gjengitt med tillatelse.)

Systemet ble levert med fem stk. Alcons Sentinel 10 forsterkere/DSP på til sammen 50 KW som sørger for nok kraft og headroom til systemet. Alcons LR18 systemet kombinerer naturlig dynamisk lydgjengivelse med det Bekkelund hevder er «eksepsjonell taletydelighet og dekning i utfordrende akustiske miljøer», som disse typen hus ofte er.
I tillegg er det levert en Apex intelli X-48 høyttalerprosessor og en BSS London prosessor for distribusjon av lyd til FM teleslynge, medhør og andre deler av huset der det måtte være behov for lytting.
– Vi var selvsagt rundt og sjekket ut forskjellige typer og merker av systemer, men landet til slutt på Alcons LR18. Hovedscenerommet har en vanskelig akustisk karakteristikk. Andre faktorer var at vi trengte et system som måtte være helt i front hva angikk teknologi og lydkvalitet. Vi registrerer også at Alcons de siste årene står på flere av de største artistenes tekniske ridere, og det er et signal fra brukerne man må ta med seg i en slik vurdering, sier han videre.

Torje Helland Graff (systemtekniker, Lydproduksjon Tromsø). Foto: Per Wollen. (Gjengitt med tillatelse.)

Hans kollega, lydtekniker Jack Espen Williamsen, peker på at de fleste høyttalerprodusentene lager svært gode systemer, men etter en demo fra Alcons Audio og Lydproduksjon Tromsø ble det unaturlig å velge noe annet enn Alcons LR7 og LR18 til Kulturhuset i Tromsø.
Dekningen, klarheten, systemdesignet og den tydelige HF-responsen i Alconssystemet er helt ideelt for salene. I tillegg gjør den ekstremt høye dempingsfaktoren i forsterkerne og systemdesignet sitt til at den gamle velkjente etterklangen i bassfrekvensene på Kulturhuset i Tromsø nå er nærmest er helt borte.

KulturHuset i Tromsø. Fra venstre: John Bekkelund (teknisk sjef, KulturHuset), Arild Johnsen (daglig leder, Lydproduksjon Tromsø), Torje Helland Graff (systemtekniker, Lydproduksjon Tromsø) og Jack Espen Williamsen (lydtekniker, KulturHuset). Foto: Per Wollen. (Gjengitt med tillatelse.)

Deler av det gamle PA-systemet fra storsalen (16 x Meyer Melodi og 4 x Meyer Hp600) ble først flyttet til Verkstedet, en klubbscene som benyttes mye av blant annet Tromsø Jazzklubb. Nå har Kulturhuset avviklet denne scenen til fordel for å bruke dette lokalet som lager og produksjonslokale for hovedscenen.
Meyer-utstyret ble solgt videre til det lokale utleiefirmaet BITI Konsept & Event AS.

KulturHuset i Tromsø ble offisielt åpnet 14. januar 1984.
Huset har tre scener: Hovedscenen, Lillescenen og Forum (husets foajé).
Verkstedet scene ble sommeren 2019 avviklet som scene.
Nettside: kulturhuset.tr.no

KulturHuset i Tromsø. Fra venstre: John Bekkelund (teknisk sjef, KulturHuset) og Arild Johnsen (daglig leder, Lydproduksjon Tromsø). Foto: Per Wollen. (Gjengitt med tillatelse.)

Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 6-2019 av SCENEMAGASINET.

Bestill abonnement her og få glede av en rekke fordeler når vi snart lanserer vår nye plusstjeneste!
TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

juli 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Facebook

populær