Se oss i sosialt media

FESTIVAL

Karlsøyfestivalen fyller 20 år. Brann, all slags vær og idealisme.

Publisert

den

Som en Fugl Fønix reiser Karlsøyfestivalen seg fra asken og feirer 20 år som leverandør av kultur og idealisme.

Karlsøyfestivalen arrangeres i år igjen – til tross for at hovedhuset brant i fjor. Den idealistiske og slitesterke festivalen feirer samtidig 20 år.
I tillegg til musikk og kultur byr festivalprogrammet som vanlig på både seminarer, debatter og omvisninger.
– Festivalens slagord har alltid vært «En festival med mening», og i manifestet heter det at den er «en markering av motstand mot et samfunn der de viktigste verdiene er lønnsomhet, konkurranse og grådighet», sier Øyvind Brungot Dahl. Han sitter i bookinggruppa og er koordinator for festivalen, og har vært med på å lage festivalmoro i 15 år.

Karlsøyfestivalen arrangeres årlig på Karlsøya i Karlsøy kommune i Troms. Datoen for årets festival er 30. juli –4. august 2019.

Øyvind Brungot Dahl sitter i bookinggruppa og er koordinator når Karlsøyfestivalen drar i gang. Foto: Privat

Et tilbakeslag

I fjor kom det hittil største tilbakeslaget for festivalen – som er en viktig og samlende faktor for de fastboende. Festivalens hjerte, selve Prestegården, brant ned til grunnen. Dermed var hjemmet til flere av arrangørene, og stedet hvor artistene pleide å losjere – borte for godt.
– Det var utrolig trist og noe vi aldri hadde forestilt oss ville skje. Ikke bare var huset en institusjon her på øya. Det var også av stor praktisk betydning for festivalen, sier Dahl om hendelsen. Han legger imidlertid til at det ikke tok lang tid før det ble avgjort at det også skulle arrangeres festival i 2019.
– Det var en skikkelig nedtur å miste det bygget, men samtidig var opplevelsen styrkende for miljøet. Alle var enige om at vi skulle få til nye festivaler, og med et oppkjøp av den gamle Doktorgården ble Prestegårdens tidligere funksjoner flyttet hit, sier koordinatoren videre.

Stemningsbilde fra Karlsøyfestivalen. Foto: Anka Nordenborg

Villsalat og kaoshus

På plass på Karlsøya er også Kine Henriksen som jobber frivillig med PR for festivalen. Hun sier hun har mange gode barndomsminner fra øya, ettersom hun bodde der i fire år i oppveksten. Etter endt utdannelse bestemte hun seg for å dra ut og bidra.
– Øya blomstrer virkelig opp når festivalen arrangeres, den er virkelig viktig for øya og dens 75 fastboende, slår hun fast. Og sier hun i år gleder seg aller mest til å få med seg innslagene til en kar som kaller seg The Disco Bunny.
– Greia hans er rett og slett hemningsløs, glad dans. Han er opprinnelig fra Brasil, og til Karlsøy kommer han kjørende i sin knallgule bobil, forteller Henriksen. Og legger til:
– Han er kjent for å stille opp iført spandex – og et stort smil. Jeg tror han kommer til å slå an og få alle sofaslitere til å bli med.
Øyvind Brungot Dahl kan fortelle om andre headlinere, som Razika, Joddski med gamle venna, Ágy, Tusmørke, Skada Vara, The Late Great, Jordsjø og Berlev’s Rock ‘n’ Roll Hotel.
Han mener også barneprogrammet, der blant andre Dag Kajander bidrar, er verdt å fremheve:
– Vi har også et opplegg som heter Kaoshuset. I fjor ble det bygget et kjempefint mikrohus av paller, gjenbruksmaterialer og ull. Det var så gøy å se alle ungene som engasjerte seg. Vi er også stolte av tiltaket hvor et par bestemødre lager gratis varmmat til barna. Det blir eksempelvis hjemmelagede fiskekaker og villsalat.

Nå er det klart for ny runde av Karlsøyfestivalen. Hovedhuset brant ned i fjor – men den idealistiske møteplassen reiser seg – som Fugl Fønix. Foto: Anka Nordenborg

– Ingen dømmer deg

Det er ingen tvil om at festivalen er tuftet på tanker om å gå motstrøms. Nå, med store nyhetssaker om mørkesidene knyttet til industrielt landbruk, og mye snakk om stadig voksende klimautfordringer, ser Øyvind Brungot Dahl en tendens: Resten av samfunnet er muligens i ferd med å ta festivalen igjen.
– Dette er tematikk som festivalen har vært opptatt av i 20 år. Vi er nok fortsatt ikke helt mainstream, men det er det moro å se hvor mange som nå fronter de samme holdningene som vi har stått for så lenge.
Det han selv falt for var naturen – og den store takhøyden.
– Her kan alle komme og være seg selv. Ingen dømmer deg så lenge du følger Kardemommeby-loven. Det er mye artige folk her, rett og slett.
Karlsøyfestivalen arrangeres i år litt senere på sommeren enn tidligere, endringer som henger sammen med værerfaringer. Øya ligger værhardt til og nordnorsk sommer kan by på litt av hvert når det gjelder vær. Men i år er godværet bestilt, understreker koordinatoren.
Og der andre festivaler sliter med å få pengene til å strekke til, melder bookinggruppa til Karlsøyfestivalen om en bevisst holdning som handler om måtehold.
– Vi er ingen stor og kommersiell festival, så risikoen er relativt lav. Vi klarer oss med et ganske lavt budsjett, slår Dahl fast.

Du finner ikke vankrere sted for en festival, sier koordinator i Karlsøyfestivalen, Øyvind. B dahl. Foto: Sveing Egil Haugen

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

juni 2024
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Facebook

populær