Se oss i sosialt media

NYTT OM NAVN

Den funky kulturhussjefen

Avatar photo

Publisert

den

Janne Margrethe Grytten Skarstein (40) er kulturformidler på heltid. Enhetslederen for kultur i Ørsta kommune driver ikke bare kulturhuset og har lederansvar for kino, bibliotek og ungdomshus – hun er også artist på deltid.

Musikk har alltid vært en del av livet for ørstingen, som begynte å jobbe på Ørsta kulturhus i august 2013.
Hun har før den tid jobbet på biblioteket, drevet frilans som sanglærer og vært kordirigent i årevis.
Janne studerte musikk ved Høgskulen i Volda, og har bachelor i utøving og formidling. Det er med utgangspunkt i miljøet på skolen der at gruppen Faculty of Funk ble dannet i 2014 etter å ha spilt på ulike prosjekter for elevene. Nå er det elleve musikere med i gruppen.
– Å holde på med musikk er min meditasjon. Det er det som gjør at jeg får energi til alt som skal skje i hverdagen, sier den travle tobarnsmoren.
Som understreker at hun er «artist i liten skala», men at i sunnmørsbygdene Ørsta og Volda trekker Faculty of Funk en del folk.

Faculty of Funk og Janne Margrethe Grytten Skarstein under Trandalblues sommeren 2017. Foto: Geir Høydalsvik. (Gjengitt med tillatelse.)


– Hvordan er det å drive et kulturhus og også være artist?
– Det er en fordel å være på begge sider. Man har en helt annen forståelse når man vet hvordan det er å komme til en backstage og til en scene. Så jeg har lært litt av det. Jeg har fått en bedre innsikt og samtidig lærer jeg mye av det å drive kulturhus.
– Hvordan er det å ha artister på besøk hos Ørsta kulturhus og kino?
– Det er alltid veldig trivelig. Jeg bruker ikke å snakke om mitt eget virke, men jeg tar imot artistene så godt som mulig. Jeg setter alltid frem ingefær og honning, det er bra for stemmen! Det kan være bra nødhjelp om man er sår i halsen.
– Jeg knasket og drakk dette fjerde juledag 2017. Da hadde jeg hatt lungebetennelse en ukes tid og følte meg ganske dårlig, men konserten vi hadde gikk veldig fint.
Janne sier hun «alltid har holdt på med musikk». Nå i 2018 er det også 20 årsjubileum for «Åmdalskoret – Bærre damer», som hun begynte å dirigere i 1998, først som blandakor og fra 2002 som kun damekor. I tillegg dirigerer hun et blandakor fra Loen som heter Lostrupene.​
– Hva er nøkkelen til å være en god dirigent?
– Jeg skal ikke påberope med å være god noe til helst, men nøkkelen til å drive med det, er å finne glede i det!
– Hva er funk?
– Det et vidt begrep, funk og soul, musikk som groover, som man får lyst til å danse av – og digge.
– Er det noen vokalister du er inspirert av eller kan minne om?
– Det er vanskelig å si, da jeg hører på mye forskjellig. Jeg ønsker ikke å ligne på noen andre, men jeg er inspirert av Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Hanne Boel, Etta James, Tower of Power.
Ørsta kulturhus og kino hadde et utfordrende år i 2017. De pusset opp i stor skala, og da huset igjen åpnet ble det stans i kinovisningene grunnet en feil på en projektor. Det oppsto også en mindre brann i en popcornmaskin. Det var 8.000 besøkende innom kulturhuset og 16.000 på kinoen, mot 26.000 på kino i et normalår, som er en naturlig nedgang siden huset var stengt i et halvt år.
Blant artistene som besøker Ørsta i første halvår 2018 finner vi Odd Nordstoga og Frode Alnæs. Se fullt program her.

Janne Margrethe Grytten Skarstein (40) er einingsleiar kultur for Ørsta kommune siden august 2013, med hovedansvaret for Ørsta kulturhus. Hun er også frontkvinne i gruppen Faculty of Funk. Foto: Privat.


Enhetslederen for kultur i Ørsta kommune, Janne Margrethe Grytten Skarstein (midten), møtte Karpe Diem og fikk de på besøk til Ørsta kino da de lanserte konsertfilmen Adjø Montebello. Her fotografert på filmfestivalen i Haugesund. Chirag Rashmikant Patel (t.v.) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (t.h.). Foto: Sigurd Moe Hetland.


 

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

april 2023
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Facebook

populær