KULTURHUS, NYTT UTSTYR

«Det er viktig å ha et produkt du kan stole på!»

Olav J . Hoel fikk et storstilt diplom i anledning det første salget av Yamahas Rivage PM3 i Norge (t.v i bildet). Foto: Oppdal kulturhus.

– Det er mye å lære seg selv om jeg kjenner Yamaha godt, sier driftstekniker Olav J. Hoel.

Hoel, som er ansatt ved Oppdal kulturhus, ble den første kunden i Norge med en av de nye Yamaha-mikserne i hus.

ANNONSE FRA BOSE:

De siste tre årene har innkjøp av en ny mikser til kulturhuset stått på agendaen, men andre innkjøp har måtte få førsteprioritet.

I løpet av koronaåret 2020 ble det endelig klart for snaue halvmillionen i kronasje på investeringskontoen.

– Det var en lang og grundig prosess med investering av ny lydmikser. Vi vurderte fire-fem andre, forteller Olav, som har brukt en en Yamaha M7CL uten nevneverdige feil de siste tretten årene (!).

– Det er viktig å ha et produkt du kan stole på hver dag. Vi var i sin tid tidlig ute med M7, som vi aldri har hatt problemer med. Den har aldri stanset under konserter!

PM3 kom inn døren fredag 2. oktober 2020.

– Dessverre har det vært veldig lite med konserter den siste tiden. Men nå får jeg tid til å lære meg å bruke den. PM3 har en helt ny software med så mange muligheter at det er meg det står mest på – ikke mikseren. Det beste er at det er så mange forskjellige settinger, med automiks for teater, fire forskjellige EQ-settinger, bedre utemuligheter for grupper i monitor, og så videre.

– Hva er det neste på den tekniske ønskelisten?

– Vi vil gjerne ha de gamle moving spots over til LED-baserte lamper, svarer driftsteknikeren.

YAMAHAs CA manager Alexander Rambøl takker og gratulerer Oppdal kulturhus med ny mikser:

– Noen produkter eldes med stil. Mye ligger i pipeline for denne plattformen og vi skal gjøre alt vi kan for at dere blir ivaretatt mange år fremover, sier han i en hilsen til kulturhuset sør i Trøndelag.

 

YAMAHA RIVAGE PM5

To nye RIVAGE-miksere fra Yamaha

RIVAGE PM3 og PM5 er deres navn og prisnivået blir rimeligere enn hos storebrødrene.

Brent Wilson fra Yamaha Corporation forteller fra selskapets hovedkontor i Japan at ingeniørene der har jobbet hardt med å lage to nye miksere i RIVAGE-familien, som tidligere har hatt PM7 og PM10.

Ifølge Wilson vil RIVAGE PM5 «fylle prishullet» mellom RIVAGE PM 7 og CL5-mikserne, slik at RIVAGE-systemet teoretisk sett vil kunne benyttes av et bredere sett av scenesteder og produksjoner. Som PM10 og PM7, kan PM5 og PM3 brukes både med Yamaha TWINLANe nettverk eller Dante audio. Det understrekes at PM5 har den samme funksjonaliteten og lydkvaliteten som PM7 og PM 10, men det nye med PM5 er blant annet en alternativ arbeidsflyt: det er hele tre femten tommers touchskjermer, som støtter «multi-touch».

Det er også en kortere avstand fra skjermen til enden av konsollen, hvor hånden hviler.

– Men den beste nye «funksjonenen» vil være usynlig for de fleste brukerne, mener Mr. Wilson.

– PM5 er i en helt egen vektklasse, den veier kun 42 kilo.

PM3 på sin side gjør RIVAGE-serien enda mer portabel. Den har kun én femten tommers skjerm, men har likevel 38 fadere og en lang rekke andre funksjoner man ikke forventer for størrelsen og prisklassen. Yamaha understreker at begge de nye mikserne har samme DPS-teknologi som PM10 & PM7. Det betyr like mange kanaler og plugin-muligheter – og ingen reduksjon i scene- og liveminnet. Begge mikserne har tre felt med tolv fadere i hvert felt.

Fra venstre: Tor Erik L Johansen, Edgar Andraa Lien, Tor Breivik (alle fra Avonlyd AS) og Mats Rundlöv fra Yamaha Scandinavia. Foto: Kim Ramberghaug.

Mulighetene som PM-serien nå gir var umulig å se for seg da Yamaha ledet an i digitalmikser-revolusjonen på begynnelsen av 2000-tallet, hevder det japanske firmaet. Nå mener Yamaha at de leder an ved å gjøre store systemer enklere, og ikke minst rimeligere.

PS! Begge mikserne vant høsten 2020 IBC 2020 Best of Show Award Virtual Edition fra magasinet Pro Sound News.

Artikkelen sto opprinnelig på trykk i PRO AV MAGASINET nr. 1-2021.

LES PRO AV DIGITALT HER (krever abonnement)

BESTILL ABONNEMENT HER!

ANNONSE
ANNONSE
John Berge John Berge

Du vil kanskje også like