Se oss i sosialt media

MUSIKKINSTRUMENTER (MI)

Gilmours svarte Stratocaster satte ny verdensrekord. Er verdens dyreste gitar solgt på auksjon.

Publisert

den

David Gilmours svarte Stratocaster, som han spilte på noen av Pink Floyds største hitlåter, har satt verdensrekord som den dyreste gitaren noensinne solgt på auksjon.

Den gikk for 3,3 millioner dollar, og sammen med honorar til auksjonsfirmaet Christie’s er summen som kjøper må ut med nær fire millioner dollar – noe som tilsvarer i underkant av 35 millioner kroner.
– Alle gitarene gikk for to, tre, fire og fem ganger så mye som antydet, sier den norske gitaristen Frode Barth, som var med «et godt stykke på vei» i budrundene på flere av de mest unike gitarene.
– Jeg mistet aldri bakkekontakten slik flere gjorde, med hysteriske koner og barn som gjorde sitt beste med å balansere galskapen, heter det i en epost fra Barth, som var til stede da verdens største gitarsamling gikk under hammeren i New York torsdag 20. juni 2019.
Over 120 gitarer i Gilmours eie skulle finne nye eiere.
David Gilmour sa før salget at han ville de «skulle bringe glede» til andre, og skaffe penger til gode formål.
Dagen før auksjonen røpet han at beløpet går til kampen mot klimaendringer, ifølge Rolling Stone.
«The Black Strat» er å høre på låter som «Comfortably Numb», «Money», «Shine On You Crazy Diamond» med flere, og var i likhet med flere av de andre ikoniske – og dyreste – gitarene solid slitt.

Frode Barth fikk prøvespille fem utvalgte godbiter fra David Gilmours gitarsamling, og bød på flere av dem – men de gikk for høyt i pris. Denne røde 1984-Stratocasteren som var Gilmours hovedgitar på åttitallet, gikk under hammeren for 615.000 dollar. Foto: Juan M. Soria.


Også Gilmours akustiske Martin-gitar fra 1969, som han kjøpte i 1971 og kalte en av sine favoritter etter å ha brukt den på «Wish You Were Here», gikk for et solid beløp: Over én million dollar.
Ifølge NME skal auksjonen totalt ha innbragt 21.490.750 millioner dollar, eller nær 186 millioner kroner.
Frode Barth forteller at flere hundre gitarsamlere og gitarister var til stede på auksjonen, som måtte ha to rom for å få plass til alle.
Han beskriver stemningen som «følelsesladd».
– I tillegg var det kjøpere som satt online over hele verden og trykket inn budene sine. Et panel med rundt 50 mennesker sto med telefoner og videreformidlet bud fra alle verdensdeler, sier Barth, som måtte vende Gilmour-gitarløs hjem til Norge – etter å ha prøvespilt fem av de gjeveste tidligere i auksjonsuken. (NTB)
 

Pink Floyd-gitarist David Gilmours godgitar «The Black Strat» er nå verdens dyreste gitar solgt på auksjon, etter at den gikk under hammeren for 3,9 millioner dollar torsdag hos auksjonshuset Christie’s i New York. Foto: AP.


http://scenemagasinet.no/handlet-i-samme-gitarbutikk-som-david-gilmour-na-byr-frode-barth-pa-ikoniske-pink-floyd-gitarer/

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

april 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Facebook

populær