Se oss i sosialt media

NYTT OM NAVN

Hadelands kulturhussjef liker utfordringen med å skape egne produksjoner

Avatar photo

Publisert

den

Torstein Nybø liker tanken på kreative utfordringer. Etter å ha prosjektledet, produsert og distribuert en rekke dokumentarfilmer er det nå kulturhus- og kinodrift som er i fokus.

– Utfordringen med å skape egenproduksjon og styrke samarbeid med andre kulturhus, artister og private aktører, er det mest spennende for tiden! I et større bilde tror jeg det viktigste for oss er å jobbe systematisk med kjerneoppgavene publikumsbygging, service-nivå og inntjening. Samfunnsutviklingen kan vi ikke annet enn å være en del av og publikums ønsker og krav endrer seg hele tiden.
Og nettopp dette med egne produksjoner er noe Nybø sysler med tanken om, uten at han vil røpe mer her og nå.
Hadeland kultursal er nettopp det, én sal.
Etter lange diskusjoner i lokalsamfunnet ble vedtatt at Gran kommune skulle investere i byggingen av en kultursal i tilknytning til Oppland fylkeskommunes nye Hadeland videregående skole. Hovedbiblioteket i kommunen ble også lagt til det nye signalbygget i kommunen og høsten 2017 feiret de femårsjubileum i fellesskap.
Kultursalen i seg seg rommer 400 sittende i amfi, men etter en ombygging av nødutgangene salen nå godkjent for 400 stående på gulvet, samt 140 i den øverste delen av amfiet.
Neste sommer planlegges det nytt gulv i kultursalen og på lengre sikt har prosessen med påbygging av skolen startet. Da håper Hadeland kultursal å få bedre lager og serveringsfasiliteter.
– Kapasitetsøkningen gir oss nye og spennende muligheter fremover, særlig på konsertfronten, sier Torstein Nybø til Kulturhusmagasinet.no.
– Ellers vil jeg si vi har en godt utrustet flerbrukssal med gode fasiliteter for både teater, dans og konserter. Driften ivaretas av innleid sjefstekniker, som jobber på timer i henhold til avtale inngått etter kommunal anbudsrunde, en deltids servicemedarbeider og meg selv.

– Hvem bruker huset?
– Publikummet vårt kan kategoriseres som et godt kulturhuspublikum. Regionen mangler høgskole og universitet, så 20-åringene er ganske fraværende. Til gjengjeld har vi nært og godt samarbeid med Hadeland videregående skole, som har en glimrende linje for musikk, dans og drama.
– Hvor ligger forbedringspotensialet til ditt kulturhus?
– Vi jobber kontinuerlig med forbedringer på alle fronter. Det siste året har vi tatt et stort løft rundt markedsføring, digital kommunikasjon og publikumsbygging, men også variasjon i programmet, servicetilbud i form av serveringsmuligheter og lignende er noe vi jobber aktivt med.
– Hva er det beste med ditt kulturhus?
– Publikum!
– Hva er du mest interessert i hva gjelder kulturtilbudene dere selv tilbyr på huset?
– Personlig bekjenner jeg meg til filosofien om at det vi holder på med bidrar til å styrke følelsen av tilhørighet og samhold i befolkningen. Jeg blir derfor ekstra glad når vi klarer å trekke inn nye publikumsgrupper og mennesker som aldri har vært hos oss før. Hvis jeg skal peke på enkeltarrangementer, så kommer vi ikke utenom erfaringen min som dokumentarfilmprodusent av sosiale og politiske dokumentarer. Jeg er veldig stolt over konserten vi hadde med Moddi og hans forbudte sanger!
– Foruten tilbudene på huset: hva slags kulturtilbud benytter du deg av i andre sammenhenger?
– Jeg deltar så ofte jeg kan på et bredt spekter av aktivieter, fra film til dans, revy, barneteater og konserter. Med en toåring, fireåring og seksåring hjemme dominerer nok typiske familieaktiviteter fritiden min.
– Hva gjør du helst når du skal slappe helt av?
– God mat, god drikke, god musikk eller film, enten bare kona og jeg, eller heller kjernefamilien.
– Hvilke av dine kommende arrangementer i 2018 gleder du deg mest til?
– I første halvår 2018 blir det ekstra stas med fokus på kvinnelige artister hos oss, særlig har forgjengerne mine og jeg gledet oss til vi skulle få Kari Bremnes i hus. Det blir litt ekstra stas at den første utsolgte konserten med vår nye makskapasitet blir vår nye, lokale stjerne, Stjernekamp-vinner Adam Douglas.

Torstein Nybø inne i Hadeland kultursal . Foto: Gran kommune


– Hvem imponerer deg mest i den norske kulturhusbransjen og hvorfor?
– Som den nykommeren jeg er, så får jeg lyst til å trekke fra Nina på kontoret til Norsk kulturhusnettverk. Hennes tilnæring til jobben har bidratt sterkt til og gjort det lett for meg å finne meg til rette i kulturhusbransjen utenfor Hadeland!
– Hva er din beste egenskap i jobben din?
– Hmm… proaktiv og løsningsorientert, kanskje?
– Fortell oss litt om din utdannings- og yrkesbakgrunn!
– I ungdomstiden på Gjøvik oppdaget jeg gleden med å organisere og gjennomføre kulturelle og politiske aktiviteter gjennom ungdomsorganisasjoen Juvente, hvor jeg til slutt ble valgt som forbundsleder som 20-åring. Erfaringene som tillitsvalgt, aktivist og organisator av ungdomsaktiviteter bragte meg til studier i statsvitenskap, men de fullførte jeg aldri. I stedet fikk jeg gjennom bistnadsorganisasjoen FORUT møte ungdom i Senegal, som lagde sine egne filmer for å spre budskapet om sosiale problemer og utfordringer i samfunnet. Da var jeg solgt, og valgte meg en praktisk-kunstnerisk utdanning i fotografi i England. Sammen med min yngre bror og gode venner på filmstudiet ved samme høgskole begynte vi å lage dokumentarfilmer om sosiale og politiske problemstillinger, noe jeg har holdt på med fram til jeg fikk jobben som kultursalleder.
– Hadde du hørt om Kulturhusmagasinet før denne henvendelsen?
– Absolutt!
– Har du tips til hvem vi bør intervjue i denne spalten?
– Ja, jeg vil gjerne sende stafettpinnen videre til en klok mann, avtroppende kultursjef i Odda kommune, Lage Thune Myrberget, som nok har viktige refleksjoner rundt utfordringene vi står overfor.
Navn: Torstein Nybø
Fødselsdato: 06.07.75
Stilling: Leder for Hadeland kultursal og Brandbu kino
Tid i bransjen: Begynte som kultursalleder 01.10.16 og som kinosjef 01.11.17.
Lenker til sosiale medier:
Facebook: https://www.facebook.com/HadelandKultursal
Instagram: https://www.instagram.com/hadelandkultursal
I 2009 lanserte Torstein Nybøden den internasjonale samproduksjonen «Burma VJ – Reportasjer fra et lukket land» på kino og TV i Norge og i 2010 ble filmen Oscar-nominert. Selskapet solgte inn den første norske rammeavtalen for prosjektutvikling inngått mellom NRK og et privat produksjonsselskap samt rammeavtaler både med Norsk filminstitutt og EUs MEDIA-program. Torstein Nybø har selv prosjektledet, produsert og distribuert en rekke dokumentarfilmer for norske og internasjonale TV-kanaler, deriblant den Gullrute-nominerte dokumentaren «Indian Summer» (NRK, 2011) og filmer som «Sabotører i mørke» (NRK Brennpunkt, 2010), «Jeg hater ADHD» (NRK, 2013), «Vårt daglige brød» (NRK, 2014) og «Maten vår» (Aftenposten TV, 2014/15). Våren 2017 var Torstein Nybø lanseringsprodusent for Gøril Mauseths kinofilm «Karenina & I».

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

november 2022
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Facebook

populær