Se oss i sosialt media

NYTT UTSTYR

HDMI 2.1 – over to år gammel, men høyaktuell

Avatar photo

Publisert

den

HDMI Forum, Inc. lanserte version 2.1. av HDMI-spesi-fikasjonen 28. november 2017. Over to år senere kommer de første produktene som kan takle standarden.

4K, sier du? Den nye HDMI-kabelstandarden er virkelig fremtidsrettet.
Den støtter oppløsning opp til 10K. Den nye standarden støtter 48Gbps båndbredde, som gir ukomprimert 8K videosignaler med High Dynamic Range (HDR).
HDR forbedrer bildekvaliteten med dypere sortnivå, og utvidet kontrastmivå fra sort til hvitt, og bedre detaljer i overgangene.
Så hva betyr dette i praksis? På kort sikt ikke så mye, all den tid det er 4K som er i skuddet nå. Men, det er allerede lansert flere 8K-skjermer i 2018 og 2019, i større skala fra 2020.
Det vil da også komme forsterkere og kanskje også medieavspillere som støtter 8K. Men for de to-tre neste årene vil nok nåværende skjermteknologier og toppmodeller av forsterkere dekke dagens behov.

Dynamisk HDR:
•HDR forbedrer video og billedkvaliteten med en utvidet mørk til lys kontrast, dypere sort farger og lysere hvitfarger.
•Bedre detaljer mellom lyse og mørke partier i bildet


«HDMI forumets mål er å utvikle spesifikasjoner som møter markedets behov, en økende etterspørsel etter bedre ytelse og for å muliggjøre fremtidige produktmuligheter,» fortalte Robert Blanchard fra Sony Electronics, president i HDMI Forum, da de lanserte HDMI 2.1.
HDMI Forum, Inc. opplyser at versjon 2.1 er kompatibel med tidligere versjoner.
Ifølge ledende kabeleksperter er HDMI 2.1 den viktigste oppdateringen av standarden på mange år. Det er spesielt spillbransjen og medisinindustrien som har ønsket seg en ny standard.

Den høyere oppløsningen gir raskere «refresh rate», 4K 120 eller 8K 60, som spesielt blir nyttig med raske bilder av idrett, actionfilmer, spill og Virtual Reality. Det hele gir mindre «lag», frys, hopping i bilde, mindre pikselering, og «frame tearing». En variabel refresh rate videreformidler videobildene uten å være bundet til en fast frame rate.
QMS (Quick Media Switching) gjør at en kildeavspiller kan endre oppløsning eller antall bilder i sekundet, uten at det gir «frys» eller svart bilde på hvilket som helst display.
eARC står for Enhanced Audio Return Channel. Med dette kan du få objektbasert lyd, som Dolby Atmos og DTS:X, ut fra appen på for eksempel TV-en, og dermed få nyttiggjort deg denne på lydplanken (gitt den støtter det samme.)
For å få fullt utbytte av HDMI 2.1 trenger man en ny Ultra High Speed HDMI-kabel. Dette leveres fra høsten 2019 fra flere leverandører.
Vil du lese de store, grundige artiklene først av alle? Abonner på den trykte utgaven av magasinet:

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 5-2019 av SCENEMAGASINET. Bestill abonnement her!

TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær