Se oss i sosialt media

KORONAVIRUSET

Kultursektoren kan få ny definisjon av én-meteren

Publisert

den

Helsedirektoratet har fått i oppdrag å revurdere praktiseringen av énmetersregelen i kultursektoren. Det gir håp om flere publikummere framover.
Det kom fram etter at representanter fra regjeringen og Helsedirektoratet onsdag inviterte kultursektoren til et innspillsmøte om praktiseringen av avstandsreglene.
Helse- og omsorgsdepartementet har nå gitt Helsedirektoratet i oppdrag å revurdere hvordan regelen om én meters avstand praktiseres i kulturinstitusjoner som konsertlokaler, kinoer og teatre.
I dag er regelen at det skal være en meter fra skulder til skulder.
Håper på måling fra nesetipp

Bransjen viser til Danmark, der meteren måles fra nesetipp til nesetipp.
Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter håper en slik praktisering av énmetersregelen nå også kan bli innført i Norge.
– Da kommer mange flere publikummere inn. Inntektene kommer opp på et riktig nivå, og man setter ikke arbeidsplasser i kultursektoren i fare igjen, sier Bratten på vei ut fra møtet.
Hun opplevde at kultursektoren ble tatt på alvor i møtet og er glad for at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet nå skal se på reglene.
– Det var et konstruktivt møte. Vi fikk alle komme med innspill og fikk understreket viktigheten av en balanse mellom smitteverntiltak og å åpne igjen. Det er viktig å få kulturen i gang igjen, fastslår hun.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad deltok onsdag 15. juli i møte med representanter for kinoene og scenekunstsektoren. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix.


Endringer så raskt som mulig

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet understreker at det ikke er aktuelt å gjøre meteren kortere.
– Nei. Alle fra kultursiden understreker at meteren er riktig og viktig. Spørsmålet er fra hvilket punkt. Skulder til skulder, eller nese til nese. Det er et viktig spørsmål, og det får våre fagfolk ta en vurdering av, sier hun.
Hun vil ikke si noe om hvor raskt eventuelle nye regler kommer på plass, men understreker at dette er et prioritert område hos både direktoratet og regjeringen.
– Det lurer sikkert alle på. De kommer så fort de er ferdige. Vi gjør det så fort vi kan. Helsedirektoratet er vant til å jobbe raskt, sier Erlandsen.
Bratten sier bransjen fikk forsikringer om at saken vil bli prioritert.
– Jeg kan love deg at vi spurte mange ganger, sier hun.
En rekke aktører deltok

Foruten Erlandsen deltok politisk rådgiver Emma Lind (V) fra Kulturdepartementet og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad fra Helsedirektoratet.
Fra kultursektoren deltok Spekter, hovedorganisasjonen Virke, Creo, Norsk teater- og orkesterforening, Norske kulturhus, Norske Konsertarrangører og Film & Kino.
Lind opplyser at oppdraget til helsemyndighetene har fått stempel «hastebehandling».
– Så vi håper det vil komme tilbakemelding ganske kjapt. Men akkurat når kan jeg dessverre ikke gi tidspunkt for, sier Lind.
Helsefaglig fokus

Nakstad opplyser at Helsedirektoratet nå vil utarbeide et råd basert på innspill fra Folkehelseinstituttet og fagmiljøene i direktoratet. Dette rådet vil så bli oversendt til Helse- og omsorgsdepartementet.
Nakstad understreker at fokuset vil være helsefaglig.
– Dette er prosesser vi bruker noe tid på. Hvor mange dager eller uker vi bruker på det, er vanskelig å si.
– Ligger det i kortene at meteren her blir kortere?
– En meter er fortsatt en meter. Men vi er bedt om å se blant annet på hvordan det skal praktiseres.
(NTB-Johan Falnes og Isabel Bech)
Les også:
http://scenemagasinet.no/regjeringen-og-helsedirektoratet-moter-kultursektoren-om-en-metersregelen/

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

juni 2024
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Facebook

populær