Se oss i sosialt media

NYTT OM NAVN

Liten scene i Askim kulturhus, men med mange store øyeblikk

Avatar photo

Publisert

den

– Slagordet vårt, «Liten scene, store øyeblikk», synes jeg er veldig dekkende for Askim kulturhus, sier leder Mette Killingmoe (50).

Hun beskriver Askim Kulturhus AS som en stor bedrift, med få ansatte. De har 1,4 årsverk. Det er daglig leder i 100 % stilling og en 40 % stilling som baransvarlig: Esther Hoel. I tillegg leies administrativ hjelp fra Askim kommune en dag i uken som bistår daglig leder. Det sier seg selv at mye faller på Mettes skuldre, og hun utfører med glede veldig mange av jobbene som må utføres på kulturhuset.
– Vi er kanskje et av de kulturhusene med minst årsverk i forhold til besøkstallet. I fjor hadde vi 35.000 besøkende, sier Mette.
Askim Kulturhus AS har i tillegg timesbasserte avtaler etter behov i bar og billettsalg. De har en fast avtale med Tangen Lyd og Lys på teknikk som de er veldig fornøyde med. De stiller også som arrangementsansvarlig under arrangementer og er en veldig viktig brikke i teamet.
Og det vesle kulturhuset har ikke minst en frivillig stab på fem pensjonister som fungerer som en stabil arbeidskraft for daglig leder. De «jobber» som vaktmestere, håndverkere, brannvakter, ryddehjelp, gartnere og mye mer.
Askim Kulturhus en egentlig ombygd kino – opprinnelig oppført i 1938. I 1978 flyttet kinoen ut i et nytt påbygg ved Rådhuset i Askim. I mellomtiden sto gamlekinoen tomt frem til 2004, da kulturhuset ble en realitet. Bygget skulle opprinnelig rives, men det ble dannet en forening, «kinoens venner», som klarte å stanse planene. Deretter ble det bestemt at det skulle bli et kulturhus.
– Askim kulturhus er et rent funkishus som vel blir sett på som et signalbygg som kommunen er stolte av. Kulturhuset har et flott parkanlegg som blir godt ivaretatt av kommunen og de frivillige. Vi har to scener, en i kafeen som tar opp til 200 personer og en teatersal for opp til 520 sittende, forteller Mette Killingmoe til Kulturhusmagasinet.no.
Mette Killingmoe er opprinnelig født og oppvokst i Askim. Hun studerte ved markedshøyskolen i Oslo og siden tok hun videreutdanning innen organisasjon, ledelse og service i Hamar. Mette jobbet på et offentlig servicekontor før hun fikk jobben på Kulturhuset i Askim i 2007.
Hun har også noen år bak seg i kinobransjen i Askim, som hun trivdes veldig godt med.
– Folk forbinder folk meg fortsatt med kinoen. Jeg får telefoner om kinoen fortsatt, sier hun med et smil.
Det er Nordisk Film Kino som driver Askim kino, som altså ikke har noe med kulturhusdrifter å gjøre.

Fra storsalen i Askim kulturhus. Foto: Askim kulturhus.


– Hvordan havnet du i kulturhusbransjen?
– Jeg satt i styret i Askim Kulturhus. Situasjonen ble slik at Kulturhuset plutselig ble uten daglig leder. Jeg ble konstituert for en periode til stilling ble lyst ut. Jeg søkte og var heldig å få den. Det er jeg veldig takknemlig for. Det har vært ti spennende og utfordrende år.
– Hvor ligger forbedringspotensialet for dere?
– Vi har et veldig godt team i Askim Kulturhus, gode samarbeidspartnere og et vefungerende styre som gjør at vi driver godt. Vi har kontroll og har en våkenhet for det som skjer rundt oss. Vi har stort fokus på å opprettholde et godt omdømme. Men vi kan alltid bli bedre på det vi gjør, det er alltid mer å lære, samfunnet forandrer seg og vi må følge med. Vi har en liten og sårbar stab, så personlig ønsker jeg meg en kollega administrativt i 100% stilling. Det hadde vært til stor glede og inspirasjon for meg.
– Hva er det beste med Askim kulturhus?
– Vi har en stabil drift, det gir en forutsigbarhet for alle parter. Ikke minst at vi har så gode folk i teamet, som sammen drar lasset i riktig retning. Jeg vil si at Askim Kulturhus som den største og viktigste kulturinstitusjonen i indre Østfold, har et samfunnsansvar og skal være motoren i det lokale kulturlivet. Det synes jeg er fantastisk moro å få være en del av. Tilbakemeldingene forteller meg at huset betyr mye for mange. Det er en møteplass for folket, et positivt sted, et pusterom fri for forpliktielser. Våre kjerneverdier er at vi skal være et rom for glede, opplevelser, begeistring og forundring. Dette er jo verdens beste jobb. Tenk å få jobbe med noe som gleder andre slik vi gjør.

Mette Killingmoe er fra Askim og stortrives på tiende året som leder av Askim Kulturhus. Foto: Askim kulturhus.


– Har dere noen planer videre med tanke på oppgraderinger?
– Ja, planer for oppgradering og vedlikehold har vi hele tiden og dette blir nøye vurdert opp mot hverandre. I 2018 står seks motoriserte kjettingtaljer på scenen for tur. Vi skal også få nytt datanettverk til kulturhuset. Dette er to store kostnader, og helt nødvendige.
– Hva er du mest interessert i hva gjelder kulturtilbudene dere selv tilbyr på huset?
– Jobben gjør at jeg har blitt kjent med mange ulike kulturuttrykk, så jeg setter pris på nettopp bredden av sjangre vi tilbyr.
– Foruten tilbudene på huset: hva slags kulturtilbud benytter du deg av i andre sammenhenger?
– Jeg er en ivrig kinogjenger og tilhenger. Jeg synes også det er gøy å få med meg konserter og teater andres steder, det er fint å se hvordan andre gjør det. Det er inspirerende og alltid noen ideer å ta med seg. Jeg koser meg veldig på andres arenaer, men har alltid jobben med meg i tankene.
– Hvor leser du nyheter?
– Jeg leser Aftenposten på papir, da det er mye bra kulturstoff samt lokalavisen så klart. Vi annonserer jo mye der.
– Hva gjør du for å reklamere for kulturhuset ditt?
– Vi bruker de samme kanalene som de fleste andre med: «Ja, takk – begge deler», både avis og sosiale medier. Det er viktig å være synlig i alle foraer i dag, folk forventer å få informasjon til seg der de er. Vi har i perioden 2016 og 2017 utarbeidet en ny grafisk profil for Askim Kulturhus. Den nye profilen er godt synliggjort i hele huset, på fasden, samt i markedsmateriell o.l. Denne morderniseringen har vært en god reklame for huset, da det har gått over tid og blitt veldig fint. Vi gjør siste hånd på verket nå på våren 2018.

Foajeen i Askim kulturhus. Foto: Askim kulturhus.


– Hvilke av dine kommende arrangementer i 2018 gleder du deg mest til?
– Da må jeg si Asle Beck og Ingebjørg Bratland. De er begge nykommere på vår scene.
– Hvilke utfordringer står kulturhusbransjen overfor?
– Det er flere ting. Kulturen blomstrer og det er gøy. Det er mange arrangementer på flere ulike arenaer enn før. Altså blir konkurransen større. For oss som et lite hus i en mindre by som står på egne ben uten å være samlokalisert, er økonomien også en utfordring. Utviklingen slik jeg ser det er at managementene tar urimelig høye honorarer, de har store tekniske krav, splitter i deres favør og det blir lite eller ingen ting igjen til Kulturhuset. Kjøpekraften til publikum er varierende, de samme for leietagere. Vi er 100% avhenging av offentlig tilskudd, så kommuneøkonomien spiller også inn.
– Hvem imponerer deg mest i den norske kulturhusbransjen og hvorfor?
– Det er så mange dyktige kulturhusledere og ansatte, det er en stor inspirasjon å være på samlinger gjennom nettverket. Jeg har lyst til å rose Nina Marie Hodneland som er leder av Norsk Kulturhusnettverk. Nina er så engasjert, positiv og dyktig. Hun får frem gode saker og følger opp raskt. Det er fint å ha Nina å spørre om man trenger råd.
– Hva er din beste egenskap i jobben din?
– Oi! God og riktig informasjonsflyt er superviktig for at alle skal få gjort jobben sin til en hver tid. Det å være i forkant hele tiden er noe jeg ønsker å være god på selv om det skjer glipper i blant. Håper også jeg ser og viser at jeg setter pris på alle de flotte menneskene som er i teamet. Jeg har tro på at god trivsel er samlende internt og at det er med å skape en felles tanke om å gi publikum gode opplevelser i alle ledd. Vi er litt som en familie, der alle føler dette litt som sitt hjem og vi har en felles forståelse for at både publikum og artister skal føle seg velkommen og ventet.
– Hadde du hørt om Kulturhusmagasinet før du hørte fra oss nå?
– Ja, det har jeg!
– Har du tips til hvem vi bør intervjue i denne spalten?
– Da går jeg mot sør og Anne Rasmussen i Arendal! En veldig hyggelig og dyktig kvinne!

Den nye logoen til Askim kulturhus anno 2017.


 
Folk i kulturhus: Mette Killingmoe
Fødselsdato: 09.11.1967
Stillingstittel: Daglig leder Askim Kulturhus AS
Tid i bransjen: 10 år
Lenker til kulturhuset sosiale medier:
Facebook: https://www.facebook.com/askimkulturhus/
Instagram: askimkulturhus
 

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

november 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Facebook

populær