Se oss i sosialt media

ARTISTOMTALE

Stray Cats gjenforent med ny musikk og like høyt hår: – Rockabilly er ekte og blir alltid gjenfødt

Publisert

den

Førti år etter at Stray Cats fikk rockabilly til å blomstre opp, er de tilbake – like høye i håret og etter eget sigende bedre enn før.

Brian Setzer hevder – på telefon fra plateselskapet Surfdog Records kontor i Encinatas, California – at den legendariske rockabillytrioen som herjet på tidlig 80-tall i dag høres bedre ut enn noensinne.
– Jeg synes vi spiller bedre alle sammen! Alt er mer samspilt, vi er mer konsentrert. Vi har spilt tre konserter og det hørtes veldig bra ut i mine ører, lover rockabillyveteranen – som fyller 60 år i mai 2019.
Og bandet han ble verdensberømt med, legger ut på en solid 40-årsfeiring til sommeren.

Stray Cats er klar med ny plate, med et knippe helt ferske rockabillylåter, kalt rett og slett «40».


Men først skal de slippe sin første plate med ny musikk på 26 år, ikke uventet kalt «40», i mai.

Skrev nye låter

– Årstallet kom krypende mot oss, og jeg tenkte «herregud, det er en 40-årsgjenforening». Jim ringte meg, vi begynte å snakke, og jeg sa til ham at dette kunne vi ikke forbigå. «La oss spille og se hvordan det høres ut». Vi booket en spillejobb og det hørtes virkelig bra ut, oppsummerer Brian Setzer, som ikke vet om Stray Cats vil spille mer utover jubileumsturneen.

– Vi må bare ut der og spille og se hvordan ballen ruller. Jeg er bare glad jeg skrev et album.
For det var han klar og tydelig på: Stray Cats trengte en ny og frisk skive til jubileet.
– Jeg hadde ikke lyst til å dra rundt og spille bare gamle låter, jeg ønsket virkelig å spille noe nytt. Ikke bare for tilhørernes skyld, men også for vår egen skyld. Gutta er det beste rockabillybandet som finnes der ute, og vi skyldte både oss selv og publikum å spille inn noe nytt.

Fender-inspirert

Brian Setzer er låtskriveren i Stray Cats. Men han sier at låtskriving er «en snodig greie».
– Du kan ikke bare sette deg ned med en kanne kaffe og si «jeg vil skrive sanger»; noe må inspirere deg.
Og som seg hør og bør for dels bakoverskuende sjangerhelter som Stray Cats, så fant Setzer inspirasjonen sin i en gammel Fender Reverb Unit fra 60-tallet, som han kaller for «lyden av westernfilmer og surfmusikk».
– Plutselig hadde jeg skrevet noen westerntemaer som hørtes ut som de kom fra en Clint Eastwood-film. Jim ringte, og jeg sa til ham: «Kanskje jeg skal skrive noe som låt slik Stray Cats gjorde». Brått hadde jeg fem-seks låter, og da startet ballen å rulle.
Nå kan Stray Cats by på stilriktige, nye låttitler som «Cat Fight (Over A Dog Like Me)», «Rock It Off», «Mean Pickin’ Mama» og «Devil Train», før de legger ut på sommerturneen som dessverre ikke tar dem til Norge – men til svenske Falun og en konsert i Danmark.

Rockabilly-kongen Brian Setzer, her fotografert på Rockefeller i Oslo i 2005, er tilbake med ny Stray Cats-musikk sammen med de gamle gutta. Foto: Gitte Johannessen / NTB.

Gjenfødes alltid

Brian Setzer medgir gjerne at han liker gammelt utstyr.
– Det høres bare bedre ut! Gretsch har nye gitarer nå som jeg kan spille, sier Setzer, som ifølge nettstedet Reverb har et halvt dusin signaturgitarer oppkalt etter seg hos gitarfabrikken.
– Men de har fremdeles ikke klart å lage forsterkere og annet utstyr som er like mye til å stole på som de gamle greiene. Min gamle forsterker har reist verden rundt 35 ganger, blitt kastet rundt av flyselskapene fra et sted til det neste, og den fungerer fremdeles, så hvorfor forandre det?
Også publikum holder aldersmessig følge med Brian Setzer og de par år yngre bandkollegene Slim Jim Phantom (58) og Lee Rocker (57).
– Men det kommer også unge mennesker som har oppdaget denne musikken, og som elsker den. Ikke tonnevis, men de er alltid der, de dukker alltid opp. Det er det morsomme med denne musikken og livsstilen: Den gjenfødes på ny og på. Hvorfor? Fordi den er ekte, sier Setzer med overbevisning.

Brian Setzer mener rockabillymusikken aldri dør fordi den er ekte og har stort hjerte. Nå er han og Stray Cats tilbake igjen for å 40-årsturnere. Foto: Russ Harrington / Mascot.

Unge gjenoppdager

Om dagens musikkindustri, med strømming og sosiale medier og en helt ny verden, sier Setzer at «hjertet er fremdeles der» når det gjelder rockabilly.
– Alt kan forandre seg rundt det, komme og gå. Noen er bekymret for sjangeren, men jeg snakker med unge mennesker som kommer til konsertene mine med Gretsch-gitarer de vil at jeg skal signere. Det er absolutt ingen grunn til at de i det hele tatt burde ha hørt om meg eller denne musikken – den er ikke å høre på radio.

Høyt hår

– Vi er bare tre stykker som spiller ekte musikk, som det ikke er så mye ved: Vi bruker ikke masse effekter, ikke mange hjelpemidler, bare oss tre. Rockabilly er den magien du skaper med tre mann på en scene, fastslår Brian Setzer.
Han sier at han «antagelig vil høres gammel ut når jeg sier dette»:
– Men det var mer hjerte og sjel i musikken før. Det var mer låtskriving, det var bandmedlemmer. Nå er det pop for øyeblikksbruk og radio, det er fabrikkert – som et produkt, som ferdigmat. Men folk flest har lettere for å identifisere seg med det å plukke opp en gitar og starte et band enn de har med en popdiva med en kjole til 100.000 dollar.
Stray Cats dro rockesleiken til det ekstreme, og det er umulig å la være å spørre helt til slutt om håret fremdeles er like høyt som i glansdagene.
– Jeg har håret mitt, ja, bekrefter gitarhelten.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

november 2022
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Facebook

populær