BEDRIFTSBESØK

Unnværlig voksenopplæring etter Bary-konkursen

Geir Johansen inne på Spectre (eks-Bary)- lageret på Fetsund.

Geir Johansen, en av gründerne bak Spectre, går i rette med ryktespredningen etter Bary-konkursen.

Innad i bransjen har ryktene gått om at Bary-konkursen var planlagt for å bli kvitt gjelden. Dette avviser Geir Johansen, som nå er styreleder i Spectre, selskapet som tok over der Bary ga seg,

ANNONSE FRA BOSE:

– Det er mange som lurer på hva som var bakgrunnen for at vi meldte oppbud. Vi var et av mange berørte selskap som satt spent og ventet på hvilket støtteordninger staten ville hjelpe oss med. Regjeringen lanserte til slutt de tre aktuelle støtteordningene, og presiserte at de ikke ville gjøre bransjespesifikke tilpasninger. Vi hadde på dette tidspunktet laget et omfattende analyseverktøy, og administrasjonen presenterte tall og en dyster prognose for styre. Styre så sin plikt til å begjære oppbud basert på det grunnlaget som ble presentert. Jeg personlig tapte mye penger. Det er ingen fest å begjære oppbud. Visste vi det vi vet nå, den 25. mai, kan det hende vi hadde greid å ri den av, men jeg er glad vi ikke gjorde det. Det er ubehagelig å ha så mange kreditorer.

– Dere var det eneste av storfirmaene som gikk konkurs i 2020. Hvorfor dere?

– Det blir vanskelig å spekulere i dette. Jeg kan prate for Bary, og for oss var det ikke noe tema å ta opp mer lån. Det var ikke kritisk likviditetsmessig da vi meldte oppbud, men man er pliktig å gjøre dette om man ser at en vil drive for kreditors regning og at det ikke er forbigående. Jeg vet det er mange andre firmaer som har vært nær å vurdere en slik løsning, lånt midler eller refinansiert.

Tross kompensasjonsordning og støtte gikk Bary AS i minus med nesten 1,5 millioner kroner pr. måned etter koronatiltakene forbød kulturarrangementer fra 12. mars 2020.

Da 2020 startet så alt rosenrødt ut for Bary. Det var «all time high» i omsetning i januar, og pilene pekte rett opp. Høsten 2020 drev Spectre med ca. ti prosent av omsetningen Bary hadde på samme tid i 2019. – Vi hadde ingen god sommer. Det var frustrerende. Det går utover psyken, men jeg er mer bekymret for de som ikke jobber. Det har helt klart tatt på. Vi har lært veldig mye, bedriftsteknisk, men jeg kunne gjerne vært foruten denne voksenopplæringen, sier Geir.

Artikkelen sto opprinnelig på trykk i PRO AV MAGASINET nr. 1-2021.

Bary AS var et av landets største firma innen utleie av lyd, lys og bildeutstyr til turnerende band og artister, show og events.45 ansatte i Bary AS mistet jobben da utleiegiganten mandag 25. mai 2020 leverte oppbudsbegjæring til Nedre Romerike tingrett. Bary AS omsatte for 313 millioner de siste tre årene. Selskapet hadde 125 millioner kroner i omsetning i 2019, og var nær 100 millioner kroner i 2018

Bary sitt søsterselskap, Spectre Alliance AS, viderefører deler av Bary-arven. Avtalen ble avklart tirsdag 2. juni og underskrevet onsdag 3. juni. Nyheten ble offentliggjort torsdag 4. juni 2020. Morten Bakke, Geir Johansen, Ove Bekkelund, Marius Ryen og Sigbjørn Ryen betalte 6,2 millioner kroner for utstyret som Bary AS selv eide selv. Boets eiendeler – LLB-utstyr, nettside, kundeliste – ble kjøpt opp av Spectre Assets AS.

ANNONSE
ANNONSE

Du vil kanskje også like