Se oss i sosialt media

ARTISTOMTALE

Vaffelhjarte reiser landet rundt med Riksteatret

Publisert

den

– Riksteatret er utrolig viktig. Jeg vet av egen erfaring hvor utrolig mye denne typen kulturarbeid for barn betyr, sier forfatter Maria Parr.

Nå reiser Trille og Lena og den lille bygda Knert-Mathilde ut til 55 steder over hele landet, med Odd Nordstogas musikk med på turen, melder Riksteatret.
Det gleder forfatteren som slapp boka Vaffelhjarte i 2005 – ei bok som i dag omtales som en moderne klassiker. Boken er blitt TV-serie i regi av NRK (2011), den har fått sitt helt eget soundtrack av Odd Nordstoga (albumet «Bestevenn») – og den er solgt til drøyt 30 land.
Det er heller ikke første gang fortellingen dramatiseres for teaterscenen, og Parr sier det varmer skikkelig nå når Riksteatret vil ta fortellingen med rundt om i det ganske land.
– Som barn av Utkant-Norge kjenner jeg Riksteatrets verdi. Det er så viktig at kultur for barn kommer dit barna er, og de er jo ikke bare i de store byene. Barn er prisgitt tilbudet som er i nærmiljøet og kan ikke, som vi voksne, bare ta seg en avstikker hit og dit, slår Parr fast.

– Det er ingen tvil om at Riksteatret betyr veldig mye for folk i Utkant-Norge, sier Maria Parr. Hun gleder seg over at boka hennes, «Vaffelhjarte», dramatiseres – og reiser ut. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix


Farget av muntlig fortellertradisjon
Maria Parr vokste opp i sunnmørskommunen Vanylven. Da hun fant seg en mann fra hjemtraktene ble det etter hvert naturlig å bosette seg, og stife familie, på stedet der hun vokste opp.
– Jeg har nok alltid vært sterkt knyttet til hjemplassen, jeg er veldig glad i både stedet og menneskene. Her står den muntlige fortellertradisjonen sterkt, noe jeg kan dra veksler på som forfatter. Jeg tror det er noe mange som kommer fra små steder og bygder kan skrive under på, det at den gode historien har gode kår. At folk kan «fortelle hverdagen sin». Dette, og språket jeg vokste opp med, har farget bøkene.
På spørsmål om også det å være barn av det litt frie og skjermløse 80-tallet, omgitt av så mye flott natur, har spilt en rolle for bøkene, svarer hun:
– Jeg har skrevet om det jeg selv kjenner. Men vi trenger at alle typer oppvekst og miljøer blir skildret, barnekulturen må favne og speile bredt, fremholder forfatteren – som gleder seg til å overvære turnépremieren på Vaffelhjarte i Ålesund.
– Der jeg bor er dette stas, jeg merker at mange gleder seg og selv føler jeg nå at Trille og Lena tar en sving hjemom når teaterforestillingen kommer, smiler Parr. Som understreker at fortellingen fra den oppdiktede bygda Knert-Mathilde ikke er ment å ekskludere byunger.
– Grunntemaet er universelt, det handler om vennskap. Mange barn kan nok ha det slik at de er redde for å bety mindre for vennen sin, enn det vennen betyr for dem.
– Da jeg skrev boken, følte jeg kanskje at den var litt lokal, at den beskrev et litt avsidesliggende type liv. Men jeg tok feil. Det merker jeg ikke minst når jeg besøker Russland, det landet utenfor Norge der Vaffelhjarte har gått best. Der møter jeg folk som har vokst opp med boken – og som har identifisert seg sterkt med det som skjer i den.
Glad for Odd
Dersom Maria Parr skal se for seg et drømmepublikum i salen når Riksteatrets oppsetning ruller i gang, så er det nok et publikum bestående av flere generasjoner.
– Da jeg skrev Vaffelhjarte så jeg for meg høytlesningssituasjonen. Også når jeg er på bokturné, leser jeg høyt fra bøkene og opplever dette fine med å være sammen om noe. Det samme gjelder for teater. Her kan man dele en opplevelse med både foreldre og besteforeldre.
Riksteatret tar med seg Nordstogas musikk på tur, og låter som «En farfar i livet» og «Bestevenn» blir å høre.
– Jeg har alltid satt så stor pris på Odd Nordstogas musikk, det er rett og slett litt vanskelig å sette ord på hvor stort det er at han laget albumet «Bestevenn», sier Parr.
Nylig kunne vi høre tittellåten bli tolket av Aslag Haugen og Ingebjørg Bratland på TV 2-programmet «Hver gang vi møtes».

Odd Nordstoga var til stede under prøvene på «Vaffelhjarte», familieteater som baserer seg på boken til Maria Parr. Når stykket reiser ut til land og strand er det med musikerens velkjente «Bestevenn»-musikk om bord. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix


Helt spesiell
Maria Parr har også gjort lykke med bøker som «Tonje Glimmerdal» og «Keepern og havet».
Likevel er historien rundt debutboken mest spesiell.
– Det var karakterer jeg fant opp allerede i oppveksten min, og Trille er jo på mange måter meg. Siden har dette universet fulgt meg, det er fortsatt sånn at jeg ikke helt kan begripe at det ble så stort som det ble.
– Det går faktisk aldri en dag uten at det på en eller annen måte blir snakk om Vaffelhjarte.

Odd Nordstoga var til stede under prøvene på «Vaffelhjarte» av Maria Parr. Stykket tar opp i seg de kjente sangene fra TV-serien. Her er Nordstoga med skuespillerne (fra venstre): Erlend Smalås, Vidar Sandem, Eirik Risholm Velle, Odd Nordstoga, Cathrine Vu, Johanne Fossheim, Marte stolp, Martin Karelius Østensen og Linda Tørklep. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix


Fakta om Maria Parr
* Debuterte i 2005 med Vaffelhjarte.
* I 2009 kom «Tonje Glimmerdal».
* Vaffelhjarte ble filmatisert av NRK Super i 2011, med musikk av Odd Nordstoga.
* Til TV-serien skapte Odd Nordstoga musikken, og ga ut sangene på albumet «Bestevenn». Han spilte selv rollen som Isak i TV-serien.
* Tonje Glimmerdal ble dramatisert av Det Norske Teatret i 2013, og gikk for fulle hus.
* Også Vaffelhjarte har vært å se i teaterform – og nå skjer det igjen, denne gangen i Riksteatrets regi.
* Vaffelhjarte spiller i Nydalen før og etter turneen som tar stykket til 55 steder over hele landet. Spilleplanen finner du her.
* Premieren er 7. februar i Nydalen, mens turnépremieren er i Ålesund 13. februar.
* Parr har fått en rekke priser, blant annet Brageprisen og Kritikerprisen.
* Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal er begge solgt til mange land. Keeperen og havet ble solgt til åtte land allerede før utgivelse.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

april 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Facebook

populær