Se oss i sosialt media

NYBYGG

Vil bygge nytt kulturhus i Kopervik på Karmøy

Avatar photo

Publisert

den

I dag har Karmøy kommune fem ulike små «kulturhus». Nå er målet klart: Kommunen utenfor Haugesund vil ha nytt kulturhus. Til det trenger man anslagvis 225 millioner kroner.

Under et åpent møte mandag 18. juni 2018 ble planene lagt frem av arbeidsgruppen i kommunen under en pressekonferanse på rådhuset. De har jobbet siden august 2017 med rapporten.
Gruppen har spurt seg – og 40 personer de har møtt: Hvilke kulturaktiviteter har vi i dag? Hva savner vi? Hva kan forbedres?
De brukte også anbefalingene fra Kulturhusplan DA – Rune Håndlykken, som i 2014 utarbeidet Utredning om «Ny storstue» for Karmøy kommune.
Etter 35 møter legger de fram en rapport på like mange sider. Den viser et kulturhus med mange funksjoner og fleksible løsninger, med ei total gulvflate på 5.500 kvadratmeter. Drøyt like mye trengs for uteareal og parkering.
Kommunens representanter har også besøkt andre moderne kulturhus i sammenlignbare kommuner:
Kimen kulturhus i Stjørdal, KRONA i Kongsberg og Lillestrøm kultursenter.
Dette er kulturhus som er fleksible flerbrukshus, med bl.a. kulturscener, kino, bibliotek, vitensenter, næringsdrift mm, og de har akseptable driftsresultater. Kulturhusene har utstrakt samarbeid med næringslivet og har synergieffekter av dette.

Karmøy kommune. Kart: SSB.


Arbeidsgruppen anbefaler at det nye kulturhuset i tillegg til scener (med en hovedsal for 600 personer), skal inneholde kino, utstillinger, bibliotek og et «vitensenter». I tillegg vil det bli lagt til rette for hotell, butikker og kontorer.
Arbeidsgruppen foreslår at huset bygges i sentrum: i Kopervik – på «Festplassen» eller kaia.
Prislappen er satt til 225 millioner kroner, uten at noen har finregnet på det. I dette beløpet er ikke kjøp av tomt kalkulert inn. Av dette antar arbeidsgruppa at 90 millioner kan hentes inn i form av tilskudd og salg av lokaler som blir erstattet av det nye kulturhuset (bibliotek og kino). Øvrig finansiering, ca. 135 millioner kroner, skal skje via offentlige midler, salg av eksisterende kino- og bibliotekbygg (i Kopervik), gaver og sponsormidler.

Ordfører Jarle Nilsen i Karmøy kommune. Foto: Eivind Jahren, Karmøy kommune.Odd Henry Dahle, leder i gruppen, sier til lokalavisen hnytt.no at de anbefaler å bygge et helt nytt bygg, og at kommunesenteret Kopervik er et samlende og naturlig valg for etablering,
– Vi ser at et kulturhus kan virke samlende for innbyggerne og at det vil dekke ungdommens behov for kulturtilbud og urban livsstil, sier Dahle til hnytt.no.
Norsk kulturindeks er utarbeidet av Telemarksforskning som rangerer kommunene i Norge etter 10 ulike kulturbaserte kriterier. I Kulturindeks 2017 (data fra 2016) var Røros kommune rangert som årets beste kulturkommune for fjerde år på rad.
• Karmøy er på plass nr. 233 av 428 kommuner
• Haugesund nr. 26
• Tysvær nr. 112
• Sandnes nr. 171

Utsnitt av Karmøy. Foto: Michael Spiller/Wikimedia Commons.


Kultursjef John Arve Hveding i Karmøy kommunesier til h-avis.no at nytt kulturhus i Kopervik vil gi kulturlivet et sårt tiltrengt løft.
– Vi ønsker oss ikke et nytt kulturhus bare for å styrke kulturindeksen, men for å gi hele kulturlivet et løft. Vi har virkelig behov for bedre fasiliteter. Vi har en aktiv kulturskole med stor bredde, men vi mangler det samlende lokalet med skikkelige forhold for at elevene kan ta steget opp, sier Hveding til h-avis.no.
– Jeg er optimist. Arbeidsgruppen har gjort en knalljobb, og vi må kjempe for nytt kulturhus, sier Hveding videre til lokalavisen.
Arbeidsgruppen for mulig kulturhus på Karmøy har vært bestående av Odd Henry Dahle leder, Aase Simonsen, Kirsten Jæger Steffensen, Steinar Andsnes, Anders Rundhaug, Roald Tellnes, Lasse Pedersen og Anine Kongshavn, sekretær.
Arbeidsgruppen konkluderer med at det i løpet av året bør etableres en prosjektgruppe som kan jobbe videre med et beslutningsgrunnlag for et nytt kulturhus.
Les hele arbeidsgruppas rapport her.

Odd Henry Dahle er leder for arbeidsgruppen bak Karmøys kulturhusprosjekt. Foto: Eivind Jahren, Karmøy kommune.


Kulturhusmagasinet skrev om planene ogsåi 2017:
http://kulturhusmagasinet.no/karmoy-vil-ha-kulturhus/

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær