Se oss i sosialt media

KORONAVIRUSET

Konsertarrangørene holder pusten: – Kan få store konsekvenser

Publisert

den

Etter at Bryan Adams-konsertene i Norge og Danmark mandag 9. mars ble avlyst, er det Vazelina Bilopphøggers’ tur til å vente i spenning på om det blir konserter.

Neste store konsert ut i Oslo Spektrum er Vazelina Bilopphøggers, som spiller 20. og 21 mars.
De solgte ut hovedstadens storstue på sin avskjedsturné «40 år med vondt brenn’vin!», der bandet skal si farvel til fansen. Det innebærer mange tusen publikummere i salen.
– Frykter du avlysning?
– Klart vi tenker på dette, vi som har dette å stå på scenen som arbeid. Vi spilte under Vinterfesten i Steinkjer sist helg for fullsatt idrettshall, og gjorde oss noen tanker da, sa Eldar Vågan i Vazelina Bilopphøggers til NTB mandag formiddag 9. mars om det å spille konserter i koronaens tid.
Helsemyndighetene rår
Live Nation er arrangør av Bryan Adams-konserten i Oslo tirsdag 10. mars – som ble avlyst formiddag mandagen før fordi Oslos smitteoverlege Tore Steen ifølge NRK følte at smittefaren var for stor.
Storarrangøren henviser til hjemmesiden der det frem til mandag formiddag sto at man «forholder seg til de råd og anbefalinger Folkehelseinstituttet har».
«Alle spillesteder vi jobber med har økt fokus på hygieneråd gjennom informasjon til personell, artister og publikum ved blant annet informasjonsplakater, tilgjengelige hygieneprodukter, samt renhold og desinfisering av utsatte punkter», het det fra Live Nation i meldingen som ble tatt ned i løpet av mandag formiddag. Nyheten om avlysningen kom først på NRK.
Tones and I
En annen stor konsertarrangør, FKP Scorpio, svarer også at de «forholder seg til norske helsemyndigheter».
– Så lenge det ikke er restriksjoner for konserter og større arrangementer vil alle våre konserter gjennomføres som planlagt. Vi følger nøye med på nyhetene og Folkehelseinstituttets råd og anbefalinger. Vi har også kontakt med spillestedene vi har konserter på, med fokus på generelle hygienetiltak.
De har blant andre artisten Tones and I, som opptrer på Rockefeller 16. mars.
Penger igjen?
Samtidig som byer som Bergen og Stavanger før helgen nedla forbud mot arrangementer som samler over et visst antall personer, legges stadig nye billetter til store konserter ut for salg i månedene fremover.
Hva skjer med fans som kjøper billetter, og så opplever at konsertene blir avlyst?
Marketingsansvarlig Ragnhild Solberg i FKP Scorpio sa fredag 6. mars til NTB:
– Vi følger nøye med på situasjonen og har ingen kommentar på nåværende tidspunktet.
Daglig leder Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører svarer slik:
– Det er ikke mulig å komme med et generelt svar på det. Det kommer helt an på hva som er årsaken til avlysningen, og hvilke avtaler som ligger til grunn.
Rammer arrangører
– Dersom norske arrangører blir myndighetspålagt å utsette eller avlyse konserter og festivaler så vil det derfor kunne få svært dramatiske økonomiske konsekvenser, sier Østerdal, og opplyser at arrangører flest nemlig ikke er forsikret mot dette.
– Det er ingen norske forsikringsaktører som tilbyr forsikringer mot såkalt force majeure. Da må man ut på det europeiske markedet, og disse forsikringene er svært kostbare – og det vil uansett være for sent nå, sier hun.
Norske Konsertarrangører betegnes som et fellesskap for alle konsertarrangør og virksomheter med konsertvirksomhet som en del av sin drift, og følger koronavirussaken nøye.
– Vi oppfordrer våre medlemmer til å være ekstra påpasselige med at det er god tilgang til håndvask og antibac-løsninger på konserter og andre arrangementer, sier hun og legger til:
– Med tanke på smittespredning så mener vi fortsatt at det ikke er noe skumlere å gå på konsert enn for eksempel å kjøre tog/buss/t-bane i rushtiden. Hele befolkningen må ta et kollektivt ansvar for å begrense smittespredning nå, men vi kan ikke slutte å leve.
Simple Minds-grep
Bryan Adams er første artist ut som rammes av avlysninger her på berget, så vel som i Danmark. Danske myndigheter besluttet nemlig fredag å komme med en anbefaling om å avlyse eller utsette arrangementer med flere enn 1.000 mennesker, ifølge NRK.
Det velkjente konsertstedet Vega i København, som har plass til 1.500 publikummere, gjør grep med å avholde en full Simple Minds-konsert tirsdag 10. mars som to konserter samme kveld. Konserter som ikke har solgt mer enn 1.000 billetter, gjennomføres.
I Stavanger ble grensen satt ved 500, mens den i Bergen ble 1.000. Da Tix opptrådte fredag i Uken-sammenheng, samme dag som grensen ble satt, løste arrangørene det ved å sette stopp i døren når tallet var nådd. Ifølge Bergens Tidende valgte man denne løsningen fremfor å stoppe alkoholserveringen.
(NTB)

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

juni 2024
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Facebook

populær