Se oss i sosialt media

NYTT OM NAVN

Nationaltheatret har fått ny teatersjef, men han starter ikke før i 2021

Avatar photo

Publisert

den

Litt under to år før han tiltrer er det klart at Kristian Seltun er ansatt som ny teatersjef ved Nationaltheatret.

Nationaltheatrets styre har 10. april 2019 ansatt Kristian Seltun som ny teatersjef ved Nationaltheatret. Seltun tiltrer stillingen fra januar 2021.
Seltun var sjef for Trøndelag teater fra 2010 til 2018.
Den nye teatersjefen skal lede en av Norges viktigste kulturinstitusjoner. Og Nationaltheatret kan vise til gode resultater, både kunstnerisk og når det gjelder publikumstall, de siste årene.
Mens Nationaltheatret tidlig på 2000-tallet hadde rundt 200 000 besøkende i året, har teatret ifølge pressemeldingen lykkes med å øke publikumstilstrømningen.
Årlig besøker nå om lag 250 000 publikummere teatret. I 2018 hadde Nationaltheatret et belegg på 83 prosent.
Nationaltheatret har gjort et betydelig arbeid de siste årene med å åpne teatret og satse på formidling og offentlig ordskifte – og å slik bli en arena i samfunnsdebatten.
Søkerlisten til teatersjefstillingen besto av 13 personer. Rekrutteringsfirmaet Hodejegerne, ved Gro Møllestad, har bistått Nationaltheatret i rekrutteringsprosessen.
Seltun vil overta sjefsstillingen ved Nationaltheatret etter Hanne Tømta, som har vært teatersjef siden 2009. Stillingen er et åremål på seks år.
– Vi er svært glade for å ha rekruttert en faglig sterk teatersjef med svært mye ledererfaring, sier styreleder Merete Smith.
– Med Kristian Seltun får Nationaltheatret en sjef med lang ledererfaring, som vet mye om utfordringene med å lede et institusjonsteater. Han er teaterfaglig sterk og kan vise til gode resultater ved teatrene han har ledet. Jeg har stor tro på at Seltun, med sin vilje til kunstnerisk utvikling, vil bli en svært god teatersjef for Nationaltheatret, sier styreleder Merete Smith.

Kristian Seltun. Foto: Øyvind Eide/Nationaltheatret.


Kristian Seltun har om lag 20 års fartstid som teatersjef ved Trøndelag Teater, Black Box Teater og Teaterhuset Avant Garden. Han er utdannet cand. philol. fra Universitetet i Bergen med hovedfag i teatervitenskap og har virket som dramaturg.
En ekstra utfordring for Seltun på Nationaltheatret blir å lede en organisasjon som i perioden 2022 til 2026 vil være på flyttefot. Etter planen skal arbeidet med å rehabilitere teatret starte i 2022.
– Nationaltheatret skal inn i en spennende periode med oppussing av teaterhuset, der vi skal spille teater i andre og nye omgivelser. Dette byr på mange gode muligheter, både kunstnerisk og for publikum. Nationaltheatret har et sterkt fagmiljø i alle ledd, som jeg gleder meg til å ta fatt på oppgavene sammen med, sier Seltun.
Ved Trøndelag Teater har Seltun vært opptatt av å skape balanse mellom et bredt, folkelig tilbud på den ene siden og et mer spesifikt kunstnerisk program på den andre – med en ambisjon om at disse skulle virke på hverandre og skape utvikling. Ved Black Box Teater opparbeidet han seg et omfattende internasjonalt nettverk av scenekunstnere.
– Seltun har lagt vekt på å styrke den kunstneriske og faglige fellesskapsfølelsen i institusjonene han har ledet. Dette er viktige egenskaper å ta med seg inn i teatersjefstillingen på Nationaltheatret, sier Merete Smith.
Fordi teatervirksomhet og programmering har lang planleggingshorisont, vil den nye teatersjefen starte dette planleggingsarbeidet fra og med høsten 2019, selv om han formelt tiltrer fra januar 2021.
Bakgrunn: Kristian Seltun er født i 1970 og er cand. philol. fra Universitetet i Bergen, med hovedfag i teatervitenskap.
Han har vært teatersjef ved Trøndelag Teater (2010–2018), teatersjef ved Black Box Teater (2001–2009), dramaturg ved Trøndelag Teater (2001) og kunstnerisk og daglig leder ved Teaterhuset Avant Garden (1998–2000).
Han har hatt flere verv i norsk teater- og kunstliv: styremedlem i Norsk teater- og orkesterforening, leder for Heddakomiteen, styremedlem i Norsk Publikumsutvikling, medlem i Heddajuryen, juryleder i BITEF Grand Prix, samt styremedlem i Ultima-festivalen.
Om Nationaltheatret: Nationaltheatret er Norges største teater med et uttalt mål om å bli anerkjent som et av Europas ledende teatre, tradisjonsrikt og grensesprengende. Teatret ligger i sentrum av Oslo – mellom slottet og Stortinget – i et praktbygg fra forrige århundreskifte. Det har fire faste scener: Hovedscenen, Amfiscenen og Malersalen, samt Torshovteatret, en biscene på Oslos østkant.

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Facebook

populær