NYTT OM NAVN

Roar Birkeland – i musikkens tjeneste

Roar Birkeland. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET.no ©

KOLBOTN: En ung bransjeveteran ser seg tilbake og forteller om veien videre.

Roar Birkeland er tilbake hos sin gamle arbeidsgiver Scandec Systemer, 22 år siden sist han jobbet der. – Det føles godt å være tilbake, sier Roar.

ANNONSE FRA BOSE:

Våren 2019 startet den nå 50 år gamle Roar tilbake til Scandec – i stillingen som leder for den nye lyd- og bilde-avdelingen hos Scandec. Scandec slår nemlig sammen avdelingene for installert lyd, AV og Pro Audio.

Flere av hans tidligere kolleger er fortsatt i bedriften, mens tidligere kunder har blitt ansatt og mange dyktige nye unge tekniker og lydfolk har kommet til.

Vi treffer den blide musikk- og lydentusiasten fra Enebakk i Scandecs lokaler på Kolbotn i Oppegård kommune, rett ved kommunegrensen til Oslo.

Entusiasmen og gløden for gode musikkopplevelser sitter i fra barndommens musikkdrømmer, som startet da han «tjuvlånte» søsterens gitarbok.

Ambisjonene var det ingenting å si på. Unge Roar sto opp klokken fem hver ukedag for å ta bussen fra Enebakk til Rud videregående skole i Bærum, for å gå på musikklinjen.

– Det var kun der de hadde undervisning på elektrisk gitar. Jeg hadde noen fantastiske år der, med mange dyktige lærere og medelever.

– Jeg skulle bli musiker og i 1987 reiste jeg til London med bandet og delte ut demokassetter. Jeg ble der i sju måneder før jeg gikk tom for penger.  Musikken var en slags 70-80-talls rock og slo vel ikke helt gjennom hos de rette folkene, forteller Roar og ler hjertelig.

Etter endt militærtjeneste fikk Roar tilbud om å drive gitarbutikken for Schlagerforlaget i Operapassasjen. – Det var en morsom tid. Musikermiljøet i Oslo var flott og jeg stortrivdes i butikk og med kunder.

Etter noen år fikk han tilbud om å bli engrosselger for Schlagerforlaget ut mot musikkforhandlerne i Norge, hvor han senere også bygget opp forhandlernett i Sverige. – Vi reiste rundt til musikkforretningene og på de internasjonale messene. Dette var MI-bransjens glansperiode med opp mot 240 musikkforretninger bare i Norge, forteller Roar.

– Jeg holdt musikkarrieren i live og spilte i band samtidig. Jeg gjorde blant annet innspillinger i studioet Musikkloftet i Oslo, hvor en av eierne også jobbet som lydtekniker for Scandec Systemer. Scandec hadde den gangen fått agenturene Electro Voice, Crest, Ampeg og Crate og ønsket å bygge opp et forhandlernett mot MI- og lydutleie-firmaer.

Roar Birkeland ble introdusert som Scandec-ansatt under LLB 2019. Foto: John Berge, Scenemagasinet.no ©

I 1991 ble Roar tilbudt stilling som engrosselger i Scandec. De neste seks årene arbeidet han for Scandec, hvor han lærte ting han drar nytte av den dag i dag. Scandec var den gang, som i dag, et «systemhus», med fokus på kompetanse og teknikk. – Det var en helt ny verden for meg. Det å få jobbe med lydteknikere, ingeniører, teknikere og fagutdannede mennesker innen sine felt var utrolig lærerikt.

Roar hadde MI og lydutleie-firmaer i Norge som sitt område da han første gangen jobbet i Scandec og beskriver perioden som et stort steg for ham innen lyd.

– Jeg hadde det veldig fint med å reise rundt. Vi var den gang en gjeng med konkurrenter som ofte traff hverandre på turene. Da jeg stiftet familie og fikk en henvendelse fra Sony om å lede displayteamet deres i Norge, takket jeg ja til dette.

Videre i karrieren jobbet Roar Birkeland blant annet som salgsleder for Benum i MI- avdelingen, en kort periode i CMS Audio, ADI. Fra 2005 til 2016 jobbet han som leder i Bosch. Her var han blant annet Country manager for Bosch Security Systems og nordisk leder for distributører. Bosch Security er produsent av CCTV- og talevarslingssystemer og produsent av Electro Voice. Bosch var også konkurrent til Scandec. Birkeland var involvert i mange store prosjekter både i Norge og ut av landet. I 2016 gikk turen til AS Sørensen og Balchen, som driver BilXtra-kjeden med 79 butikker og 240 verksteder som salgs- og kjededirektør.

– Jeg ønsket meg tilbake til lydbransjen og til Scandec, og håpet på en åpning for det, som heldigvis dukket opp. Mye har selvsagt forandret seg siden sist jeg var i Scandec og nå er jeg til og med blitt en av de eldste her, sier Roar. – Jeg har i alle år brukt Scandec som eksempel på hvordan jeg mener selskaper innen teknisk salg bør bygges opp, med fokus på kompetanse og fag. Scandec er i dag også lærlingsbedrift, forteller Roar.

– Det er et spennende, tungt faglig miljø her, både på lyd, bilde og undervisning, Salg og teknisk avdeling har ingeniører, teknikere, elektrikere, lydteknikere og pedagoger ansatt, så begrepet «systemhus» er tydeligere enn noen gang. Birkelands visjoner for den nye Scandec-avdelingen er øke tilgjengeligheten, sykeliggjør bedriftens kompetanse og det å dra synergier med partnere i markedet.

– Scandec fyller i år 35 år og dette skal markeres på skikkelig vis, forteller Roar.

Scandec inviterer kundene sine til 35-års bursdagsfest

– Å være tilbake hos Scandec er som å komme hjem. Det ble akkurat det jeg håpet på. De ansatte her har kompetansen. Jeg vil gjerne bidra til å utvikle en enda bedre salgsstruktur.

Roar har ikke lagt musikken helt på hyllen. Han lager egen musikk som utgis digitalt under eget navn på Spotify og er med i flere mindre eventband.

Scandec skilter med 650 års erfaring

LLB 2019: Scandecs sosiale møteplass

(Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i nr. 4-2019 av SCENEMAGASINET. Bestill abonnement her.)

TIPS OSS! Vil du at vi skal skrive om deg, ditt firma, dine produkter, dine ansatte, dine prosjekter? Vi er avhengig av tips. Send oss et tips her! 

ANNONSE
ANNONSE
John Berge John Berge

Du vil kanskje også like