INSTALLASJON, UTDANNING

Slik ble BI sine videogutter strømmeeksperter

Inne i kontrollrommet kan teknikerne følge med på fjernundervisningen. – Hvis noen lærere sliter og ikke får det til , kan vi bytte til rett kamera og fikse lyden, sier videokonsulent Trym Gabel. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET.no ©

Fra et bøttekott med en PC – til et stort studiorom og avanserte opptaks- og strømmemuligheter i alle klasserom på rekordtid hos BI i Oslo.

– Hadde vi kjørt med den gamle strømmeløsningen ville vi vært sykemeldt for lenge siden! sier Øystein Nordenberg Tank-Nielsen og Trym Gabel.

ANNONSE FRA BOSE:

De viser oss det nye kontrollsenteret inne på læringssenteret hos BI i Nydalen i Oslo. Her kan teknikerne bistå foreleserne i klasserommene og holde overoppsyn med det hele. Men hele systemet er så intiutivt og enkelt at hver og en lærer kan kjøre showet selv. Pre-korona var det et generelt strømmeoppsett i fem klasserom, med et enkelt NDI-basert kamera bak i auditoriene, som kunne styres via en videomikser.

– Vi rev oss i håret av det systemet. Det var mye bugs, og vi trengte en tekniker pr. undervisningsrom da vi skulle gjøre ad hoc-løsninger våren 2020. Vi måtte manuelt styre hvert klasserom. Det gikk ikke i lengden.

Foreleserne kan enkelt styre strømmingen via en Crestron touchskjerm, med ulike kamera-presets, layouter og bilde-i-bilde-løsninger. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET.no ©

Men fra høsten 2020 gikk alt så meget bedre. Hvorfor? Jo, Øystein og Trym – sammen med Simen Ødegård Vikdal hos BI i Bergen – fikk klar beskjed fra BI-ledelsen: Finn og lag en solid strømmeløsning for alle campus: Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. For Oslos vedkommende var det først snakk om ti rom. Så 19, så 23. Nå blir det et slikt oppsett i alt 38 rom hos BI i Nydalen i Oslo.

– Vi har lenge drevet med videoproduksjon, men fra mars 2020 endret ting seg. Vi startet med å møte ulike leverandører, og det viktigste var å finne et skalerbart system som også kunne benytte det vi hadde av utstyr i salene, forklarer videokonsulent Trym Gabel.

– Hva hadde dere?

– Et grunnleggende AV-system, med projektor, tale og kameraer. Men mye trengte oppgradering. Så vi har slått to fluer i en smekk.

Strømmeguiden til BIs forelesere. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET.no ©

Våren 2020 ble det klart at studentene ville se forelesningene live via video, og ikke bare via opptak (som var den gamle løsningen). Og foreleserne, de ville gjerne stå i klasserommet, som før, om det var elever der eller ei.

Campusen i Nydalen har nå rom og saler som er satt opp for å gjøre opptak av forelesninger, som deretter kan publiseres. Disse er satt opp med kamera, mikrofon, monitor for påsyn, dokumentkamera og videoenheten Pearl for opptak.

Det ble også laget såkalte «hybrid-saler».

Installatøren FotoPhono sørget for disse «Zoom»-rommene, hvor Zoom er integrert som en helhetlig løsning for undervisningen ettersom BI benytter Zoom til undervisning med studentene. Zoom-samhandlingen er integrert med strømmeløsningen slik at undervisningen kan tas opp, eller strømmes direkte ut, i tillegg til den interaktive Zoom- undervisningen. Foreleserne kan i stor grad styre valgene for om de skal strømme ut undervisningen eller gjøre opptak av den selv. Disse rommene er også designet for å gi foreleseren mest mulig selvstendighet til å styre undervisningen selv gjennom det enkle brukergrensesnittet.

Bildekvaliteten er i Full HD, ikke 4K, selv om kameraene i klasserommene kan ta opp med den kvaliteten.

– Vi ser ikke noen grunn til å strømme i 4K nå. Vi må også ta høyde for båndbredden i den andre enden, hos mottakerne, forteller BIs videogutter.

Anders Stokke fra distributøren Leteng foran racket i et av BIs klasserom. Det ble kjøpt inn nye Yamaha DSP-er da de gamle ikke var
kompatible. Strømmingen styres fra video-enheten Pearl 2 fra Epiphan Video. Foto: John Berge, PRO AV MAGASINET.no ©

 

Trym, Øystein og kollegene på læringssenteret brukte hele sommerferien 2020 på å få systemet oppe og stå.
Natten før studiestart 12. august 2020 ble lang, men alt sto klart i tide.

– Det er en stor variasjon i hvem som takler den nye undervisningssituasjonen god tog de som ikke gjør det. Noen forelesere lar det bare stå statisk på ett oppsett, mens andre jobber med styringspanelet. Det blir da mer dynamisk for elevene. Dette går helt klart på både interesse for, og kompetanse på løsningen.

– Hadde dere fått til et slikt system uten viruset?

– Da ville det nok tatt et år, mens vi nå brukte noen få måneder. Vi tror heller ikke budsjettene ville vært like romslige, sier BIs videoeksperter.

Artikkelen sto opprinnelig på trykk i PRO AV MAGASINET nr. 1-2021.

BESTILL ABONNEMENT HER!

LES OGSÅ:

BI med 100 videobokser

«Forventningene var negative. Men det gikk greit. Det var ikke noe hokus-pokus i det hele tatt!»

ANNONSE
ANNONSE

Du vil kanskje også like